Mitt i Sollentuna

”Mitt liv” visar hur livet kan se ut

Musikal sätter ord på osynliga diagnoser och lyfter frågan om psykisk ohälsa.

- Anton Kyhlbäck anton.kyhlback@direktpres­s.se

Teater Satelliten­s musikal – Mitt liv – sätter ord på osynliga diagnoser och lyfter frågan om psykisk ohälsa. Sollentuna­Direkt har mött produktion­en inför onsdagens premiär.

Inne i Arena Satelliten är värmen hög när skådespela­rna värmer upp inför en av de sista repetition­erna före premiären av musikalen Mitt liv.

Backstage tassas det på tårna i väntan på signal att få gå på scen.

”Tänk på att följa Hannas röst, så tar vi det igen” ropar regissören, Linda, från produktion­sbåset.

Om två veckor, den 15 maj är det premiär.

Fördelar med diagnoser Musikalen spelas tio gånger under våren och beskrivs som ”musikalen som vågar prata om det många gömmer långt där inne. En musikal som lyfter fördelarna med diagnoser snarare än svårighete­rna och fördomarna kring en diagnos” och är den femte musikalen sedan Teater Satelliten startade sin verksamhet.

Regissören Linda Mattsson Kledzik har skrivit manuset och Hanna Stadell Mellbin har skrivit och arrangerat musiken.

– I musikalen får vi följa tre tjejer som växer upp tillsamman­s och lovar varandra att alltid finnas där för varandra. Livet blir dock inte alltid som man naivt önskar som liten, säger Linda.

Scenerna avlöser varandra.

Musikalens berättelse handlar även om tre ungdomar och deras familjer vars liv ställs inför en rad svårig

I musikalen får vi följa tre tjejer som lovar varandra att alltid finnas där.

heter på grund av mobbing, okunskap om psykisk ohälsa, och i mötet med bekanta och samhället när det kommer till osynliga diagnoser.

En av tre familjer Sollentuna­borna Isac Westford, Moa Ahlénius och Teddy Johansson spelar Magnus, Anna och Ben, som utgör en av de tre familjerna. Mamma och pappa, Anna och Magnus, är föräldrar till Ben som har asperger syndrom.

Rotebrobon Teddy Johansson spelar huvudrolle­n Ben, och har själv en autismdiag­nos.

– Det känns bra, och kul. Första gången jag stod på scen var under Den lille prinsen förra året, men Mitt liv är lite annorlunda, säger han.

– Jag kan känna igen mig i Ben och i rollen, liksom, från mitt eget liv med mobbing.

Isac, Moa och Teddy är förväntans­fulla, och ser fram emot att visa upp pjäsen.

– Det känns väldigt aktuellt. Musikalen visar olika inställnin­gar till diagnoser och vi spelar typiska föräldrar som får lära sig mer om det, säger Isac Westford. Moa Ahlénius tillägger: – Alla bär vi på något. Nu på senare år har man börjat bryta tystnaden, men man behöver prata mer, kring diagnoser och osynliga sjukdomar. Det känns viktigt.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? SPELAS TIO GÅNGER. Den lyfter ämnen om osynliga diagnoser och psykisk ohälsa. – Det finns ett enormt utanförska­p, och det är det jag vill ta bort, säger regissören Linda Mattsson Kledzik.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK SPELAS TIO GÅNGER. Den lyfter ämnen om osynliga diagnoser och psykisk ohälsa. – Det finns ett enormt utanförska­p, och det är det jag vill ta bort, säger regissören Linda Mattsson Kledzik.
 ??  ?? TEDDY, Moa och Isac spelar en av familjerna som dramat kretsar kring.
TEDDY, Moa och Isac spelar en av familjerna som dramat kretsar kring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden