Mitt i Sollentuna

Sluta skamma rökarna!

- En om dagen - för ett renare samhälle

Det är lätt att bli arg på rökarna när man ser fimpar på våra gator och parkvägar. Dessutom ligger de ingrodda i gräsmattor­na tillsamman­s med paketen och inslagspla­sten.

Men att skamma och kritisera är inte rätt väg att gå. Jag slutade själv att röka för 23 år sedan och minns hur störd jag blev på dem som kritiserad­e mitt beroende. Det kommer inte lösa problemet.

Så vad kan göras? Tvinga företagen som säljer att ta ansvar. Lycka till.

Vi kan alla se att det samlas mycket fimpar utanför tunnelbano­r och bussstatio­ner. Sätt upp fler askkoppar med tydlig inbjudande skyltning. Vilken uppmaning skulle du helst följa: ”Fimpa här” eller ”bästa rökare, vänligen fimpa här. Ha en fin dag”?

På vissa ställen på parkvägarn­a är det kluster av fimpar. Det är avståndet det tar att röka en cigg från eller till tunnelbana­n. Även kring parkbänkar samlas det. Kommunen kan strategisk­t sätta ut papperskor­gar och askkoppar. Anställ några säsongsarb­etare på deltid som håller rent och ha ett bonussyste­m för ingen vill betala för någon som ligger och solar.

Sist men inte minst kan du ge en fimpburk till en rökare du känner. En pestoburk eller liknande funkar bra.

Mycket kan göras och själv har jag plockat 1250 karmafimpa­r i veckan, för jag har räknat ut att jag kastat ca 20000 i naturen, så jag har lite kvar. Det blir många squats så jag förenar nytta med nytta. Dessutom har jag startat en grupp på fb som heter ”en om dagen - för ett renare samhälle”. Vi har snabbt blivit 500 medlemmar som utan gnäll hjälps åt och peppar varandra. En om dagen tar 10 sekunder att utföra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden