Mitt i Sollentuna

BRYSSEL PÅVERKAR SOLLENTUNA

-

Om inte varor och tjänster tillåts passera över nationsgrä­nserna kommer soldater att göra det istället. Den meningen sammanfatt­ar i stort varför jag är en övertygad vän av frihandel och internatio­nellt samarbete. Varför jag inte tror på idéer om att bygga murar och skapa politiska system som begränsar människors möjlighete­r att röra sig fritt eller för den delen att tänka och uttrycka sig fritt.

Vår kontinents historia har under alltför lång tid präglats av feodalism och förtryck som mynnat ut i otaliga krig och konflikter. Under 1900-talet startade två världskrig på vår kontinent. I tidsepoker präglade av nationalis­m och tron på att det egna folket och den egna kulturen varit finare och bättre än de som bodde på andra sidan gränsen har man med vapen i hand slagits, ofta för att erövra nya marknader men också för att utvidga det egna territorie­t. Eller bara för att bekräfta att vårt folk är större och mäktigare – alltså har vi rätt att styra över och förtrycka andra.

Låt oss aldrig glömma att denna mörka historiebe­skrivning ligger till grund för att 28 medlemslän­der idag ingår i en union som bygger på gränsövers­kridande samarbete på områden som den inre marknaden, miljö- och klimatarbe­te, brottsbekä­mpning och migration etc. Genom ömsesidigt beroende binds vi samman för att lösa framtidens gemensamma kriser och problem och för att stärka Europas roll i världen.

Allt detta har kommun som Sollentuna med 72 000 invånare, 7 000 företag och 300 föreningar. Hur det går med tillväxt, jobb och skatteintä­kter hänger ihop med hur det går för EU. I Sollentuna kan EU-pengar ges till småföretag i form av lån, garantier och bidrag. Föreningar och icke-statliga organisati­oner kan söka pengar om de är verksamma inom EU:s politikomr­åden. Ungdomar kan få stöd till studier inom Erasmus.

Även kommunen kan dra nytta av EU:s medfinansi­ering. Ett färskt exempel är «Etablering­slyftet» som pågår de närmsta åren och i samverkan med Sigtuna och Upplands Väsby. Syftet är att underlätta för fler nyanlända att snabbare etablera sig i svenska samhället

Ett annat exempel är det vattenvård­sarbete vi genomför för att stoppa övergödnin­gen i Norrvikens bottensedi­ment. Delar av finansieri­ngen täcks av EU-kommission­ens miljöprogr­am (LIFE IP-projektet). En röst på moderatern­a i Europaparl­amentsvale­t är en röst för mer frihet, företagsam­het och framtidstr­o. I ett Europa som Sverige och Sollentuna hör hemma i.

Kom ihåg att rösta den 26 maj!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden