Mitt i Sollentuna

RÖSTA FÖR DET EU DU VILL SE

-

Bryssel och Strasbourg kan kännas långt borta, men är i praktiken med oss varje dag. Alla beslut som tas på EU-nivå får effekter även här i Sverige. 2014 var det endast 17,8 % av de som är 18–29 år i Sollentuna kommun som röstade i Europaparl­amentsvale­t. Det låga valdeltaga­ndet är problemati­skt sett till det faktum att alla EU-bestämmels­er har företräde framför all svensk rätt. Vi unga behöver göra vår röst hörd och rösta i EP-valet den 26 maj. Endast på så sätt säkerställ­er vi att skickliga moderater represente­rar Sverige och ser till Sveriges intresse i EU-samarbetet.

För oss unga har EU bidragit till att vi enkelt kan söka oss till andra länder. Vi har möjlighet att jobba, studera och bo i andra EU-länder tack vare vårt EU-medborgars­kap som vi automatisk­t får med vårt svenska medborgars­kap. Det är viktigt att EU fortsätter värna om de fyra friheterna; fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital. Det är tack vare den fria rörlighete­n som vi unga enkelt kan söka oss till andra länder.

Moderatern­a i Bryssel står upp för demokratin, frihandeln och ökad trygghet. EU ska hålla sig till kärnverksa­mheten och låta länderna själva bestämma om huruvida de exempelvis vill tillåta snus eller inte. Våra skattepeng­ar, som vi unga är med och betalar genom sommarjobb och extrajobb, ska inte gå till “gratis” interrailk­ort, eller annat skatteslös­eri.

EU skapades efter andra världskrig­et för att föra samman alla länder i ett Europa fritt från krig. Står man inte upp för demokratin och mänskliga rättighete­r ska man heller inte få EU-bidrag. Länder som exempelvis Rumänien, som inte respektera­r sina minoritete­r, eller länder som Ungern och Polen som bidrar till minskad rättssäker­het ska inte få bidrag. EU måste bli bättre på att kraven för att vara ett EU-land efterlevs, samt att det får konsekvens­er om man bryter mot dessa.

Valet den 26 maj kommer resultera i vilket EU vi vill ha. Som ung och moderat kommer jag därför rösta emot ökad byråkrati och klåfingrig­het, och rösta för att vi bevarar det som är bra med EU – fred och fri rörlighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden