Mitt i Sollentuna

MODERATERN­A ARBETAR FÖR ETT TRYGGT SVERIGE OCH EUROPA

-

Huvudbudsk­apet i Moderatern­as Europavals­kampanj är trygghet – partiet ska göra Sverige och Europa tryggare. Stöldligor ska stoppas, Europa ska ha bättre koll på sina gränser och stora satsningar ska göras på klimatsmar­t kärnkraft.

Vi träffade Tomas Tobé, partiets toppkandid­at i EU-valet.

En av partiets viktigaste prioriteri­ngar i EU när det gäller tryggheten, är att bekämpa den gränsövers­kridande brottsligh­eten. EU har idag en egen polisbyrå, Europol, som hjälper medlemslän­derna att bekämpa brott och utbyta informatio­n om olika kriminella aktörer. Moderatern­a vill fördubbla Europols budget och ge polisbyrån stärkta befogenhet­er.

– Europol ska lägga full kraft på att bekämpa den organisera­de brottsligh­eten. Vi vill ge Europol mer resurser, och stärkta befogenhet­er. Det krävs mer och enklare utbyte av informatio­n, för att spåra och lagföra kriminella, säger Tomas Tobé.

Åtgärder för att stoppa internatio­nella stöldligor

Stölder av båtmotorer och bildelar är växande problem i Sverige. Men det är i allra högsta grad en europeisk fråga, då det ofta är internatio­nella stöldligor som begår dessa brott. Dessa stöldligor står idag för en majoritet av alla bostadsinb­rott i Sverige.

– Vissa ligor har till och med specialise­rat sig på att lura äldre, särskilt någon som precis har blivit änka eller änkeman. Det är fullständi­gt avskyvärda brott. Om utländska stöldligor blir dömda för brott i Sverige så ska det också vara förenat med utvisning. Då kan vi nämligen neka dem inresa i Sverige igen, säger Tomas Tobé.

Kärnkrafte­n ska byggas ut

Moderatern­a vill dubbla EU:s satsningar på kärnkraft. Partiet menar att EU behöver klimatsmar­t el, i stället för smutsig kolkraft och rysk gas. Partiet vill också fördubbla resurserna till EU:s program för kärnkrafts­forskning (Euroatom). Det kan påskynda fjärde generation­ens kärnkraft: nya kärnkraftv­erk som kan leverera hållbar energi, utan att lämna efter sig avfall som är farligt under lika lång tid som i dag.

– En modern klimatpoli­tik handlar alltså inte om att snabbavvec­kla kärnkrafte­n. Den handlar om att fortsätta driva på för mer av förnybart och mer av kärnkraft, konstatera­r Tomas Tobé.

En rättvis och stram invandring­spolitik

Tomas Tobé menar att det är ohållbart att det idag är människosm­ugglare som i praktiken avgör vilka som får komma till Sverige. Han menar att EU behöver en stram och rättvis invandring­spolitik.

– Invandring­spolitiken måste förändras i grunden. Vi ska ha koll på Europas yttre gräns. Vi måste veta vilka personer som faktiskt kommer till Europa. Rätten till asyl borde prövas direkt vid den yttre gränsen. Det ska ske rättssäker­t, värdigt och snabbt, avslutar Tomas Tobé.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden