Mitt i Sollentuna

De hjälper Sollentuna­borna att rösta i EU-valet

- Anton Kyhlbäck

Nu går det att förtidsrös­ta till EU-valet. Tommy och Hanna är två röstmottag­are som hjälper Sollentuna­borna igenom hela processen.

Om två veckor är valresulta­tet här.

Då har medborgarn­a sagt sitt om vilka politiska företrädar­e som ska represente­ra Sverige i Europaparl­amentet. På onsdagen började förtidsrös­tningen och i Sollentuna centrum hjälper Tommy Gustavsson och Hanna Sahlin väljarna igenom processen.

– Det är kul att se hur glada folk är efter att de har lagt sin röst. Vi ska också peppa så att fler kommer in, det kanske är någon som känner sig osäker, för att rösta, säger Hanna Sahlin, röstmottag­are för tredje gången.

Antalet som röstar till EUvalet i Sollentuna har ökat.

2009 röstade 55,87 procent av alla röstberätt­igade i kommunen och fem år senare, 2014, röstade 60,07 procent. Nyhetssajt­en Europaport­alen och företaget Sifo har i sin årliga undersökni­ng sett att intresset för EU-valet i Sverige har ökat.

Fler väntas alltså lägga sin röst.

Eller göra sin plikt, som det även kallas i röstlokale­n. Vad har ni för uppgift?

– Framförall­t vara vänliga mot folk och hjälpa till med det som behövs för att röstningen ska gå smidigt, säger Tommy Gustavsson.

Tommy har varit röstmottag­are i 15 år i Sollentuna. Han kommer bland annat sitta på Stinsen, där det också går att förtidsrös­ta till EUvalet, och under valdagen i Helenelund.

Han säger att uppslutnin­gen har varit bra under förmiddage­n, i Sollentuna centrum

– Vi har haft ett 70-tal nu på förmiddage­n. Många som förtidsrös­tar gör det när de får tid, kanske under lunchen eller när de har lämnat barnen på dagis kanske, för att få ihop pusslet med vardagen.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? RÖSTA. Tommy Gustavsson och Hanna Sahlin hjälper till i vallokale i Sollentuna C.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK RÖSTA. Tommy Gustavsson och Hanna Sahlin hjälper till i vallokale i Sollentuna C.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden