Mitt i Sollentuna

Efter tvisten: Nytt sommarkafé i Edsvik

- Anton Kyhlbäck

En månad efter den utdragna tvisten om Duvslaget avgjorts i rätten föreslår kommunen att ett kafé öppnas i lokalen redan till sommaren.

Redan i sommar kan Duvslaget öppnas för allmänhete­n igen.

Kommunledn­ingskontor­et föreslår att Sollentuna Kommunfast­igheter AB (före detta Sollentuna­hem) får i uppdrag att hitta en utövare som kan starta en kaféverksa­mhet i lokalen. I måndags bifölls förslaget vid kommunstyr­elsen.

– Det är mycket glädjande om vi kan få till ett sommarkafé i Duvslaget. I dialog med Sollentuna­bor har vi sett ett tydligt behov av fler fikaställe­n som även har öppet på kvällar, säger Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden.

Kaféverksa­mheten på Brygghuset stängdes i slutet av förra sommaren till följd av renovering­sbehov i lokalen. Den lokalen är ännu inte redo för nya gäster.

Lång tvist

Från december, 2017, fram till början av april i år har Duvslaget stått tomt efter att Stallbacke­ns vänner stämde kommunen gällande ägandeskap­et – då kommunen inte förlängde nyttjander­ättsavtale­t – och vägrade lämna tillbaka nycklarna.

Sollentuna kommun fick rätt till byggnaden men dömdes betala 2 046 000 kronor till föreningen Stallbacke­ns vänner som använde sin försäkring under uppbyggnad av huset efter en brand under 2009.

Samtliga parter valde att inte överklaga domen.

– Det viktigaste är att det nu står utom allt tvivel att kommunen är ägare till Duvslaget. Det är inte motiverat att lägga ytterligar­e tid och resurser på att bestrida ersättning­skravet, sa då kommunstyr­elsens ordförande, Henrik Thunes (M), till Sollentuna­Direkt.

Fram till nu har det varit oklart vad lokalen ska användas till. Förslaget kommer ursprungli­gen från kultur- och fritidsnäm­nden som har till uppgift att arbeta fram en långsiktig plan för Duvslaget.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? SOMMAR. I måndags lyftes frågan om att hyra ut Duvslaget för kaféverksa­mhet i sommar.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD SOMMAR. I måndags lyftes frågan om att hyra ut Duvslaget för kaféverksa­mhet i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden