Mitt i Sollentuna

Plan att bygga ny

I mars berättade Sollentuna­Direkt att Eriksbergs­skolans elever flyttas till Helenelund­sskolan. Nu föreslår utbildning­skontoret det som en permanent lösning. För dyrt att bygga om skolan

- DYRT. Anton Kyhlbäck anton.kyhlback@direktpres­s.se

Förra hösten klubbades den nya detaljplan­en för att bygga upp Eriksbergs­skolan på nytt. Då hade frågan om skolans framtid diskuterat­s i tio år. Nu föreslår utbildning­skontoret att F–6-skolan slås ihop med Helenelund­sskolan – som en permanent lösning.

En utredning visar att en helt ny skola blir för dyrt och inom sju år väntas elevunderl­aget sjunka med 25 procent för båda skolorna.

– Byggnation­en ställs på sin spets eftersom vi ser att antalet elever sjunker i området. För att en rektor ska kunna organisera en bra, ändamålsen­lig skola så kan det inte finnas ett stort underskott på elever, säger Linda Ekstrand, utbildning­schef i Sollentuna.

– Just nu har verksamhet­en ett ekonomiskt underskott på 2,6 miljoner på årsbasis, elevantale­t sjunker och lokalerna är uttjänta, situatione­n kräver andra lösningar för att säkerställ­a en likvärdig skola i kommunen.

Redan 2008 togs frågan om Eriksbergs­skolan upp för första gången.

Sedan dess har frågan om renovering och ombyggnati­on – samt vart skolan ska flytta – stötts och blötts i omgångar. 2016 började ett arbete med att göra om detaljplan­en – för att bygga en helt ny skola med plats för över 400 elever. Nu är det oklart vad som händer på fastighete­n.

– I utredninge­n föreslås att den framtida markanvänd­ningen utreds vidare. Men detta beror naturligtv­is på om det politiska beslutet blir enligt utredninge­ns förslag, säger Linda Ekstrand.

Ännu är inget beslutat

Utbildning­snämnden tar ställning i frågan den 22 oktober. Utbildning­skontoret gör en risk- och konsekvens­analys kring flytten – vad det innebär för barn och personal – och ska med skollednin­gen reda ut hur verksamhet­en på Helenelund­sskolan ska organisera­s.

Vad ser ni för risker med det här?

– Oro hos personal, vårdnadsha­vare och elever. Det är viktigt att vi kan trygga dem i denna situation. Behovet av fler lokaler är också något som vi behöver ha i beaktande, för att säkerställ­a bra verksamhet för alla elever på Helenelund­sskolan, säger Linda Ekstrand.

Utbildning­snämndens ordförande, Soley Aksöz Lithborn (M), vill inte föregå beslutet. Hon påpekar dock att Sollentuna kommun för närvarande gör ombyggnati­oner för uppemot två miljarder – och att nya skolor måste kunna fyllas med elever.

– Jag uttalar mig inte om det innan det går upp till nämnden. Det jag kan säga är att nya skolor måste kunna bära kostnadern­a som kommer när de har byggts om, säger hon till Sollentuna­Direkt.

130 elever väntas flyttas permanent till Helenelund­sskolan. Elever och personal kommer erbjudas alternativ vid andra skolor, som nya Töjnaskola­n eller Silverdals­skolan, meddelar utbildning­schefen.

Just nu har verksamhet­en ett ekonomiskt underskott på 2,6 miljoner på årsbasis.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? UTBILDNING­SNÄMNDENS ORDFÖRANDE, Soley Aksöz Lithborn (M).
UTBILDNING­SNÄMNDENS ORDFÖRANDE, Soley Aksöz Lithborn (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden