Mitt i Sollentuna

Föräldrar kritiska till utredninge­n

- Anton Kyhlbäck

En bra och trygg skola. Det kan gå förlorat om kommunen väljer att skrota byggplaner­na för Eriksbergs­skolan, menar flera kritiska föräldrar.

Förslaget om att skrota byggplaner­na för Eriksbergs­skolan har fått kritik av flera vårdnadsha­vare till elever på skolan.

– Föräldrarn­a känner sig vilseledda och undrar var barnperspe­ktivet finns, säger Gabriel Foglander, som har två barn på skolan. Han tillägger:

– Nu kommer det sannolikt bli en situation där beslutet fattas först, och problemen löses efteråt, säger han efter föräldramö­tet.

Få elever i Helenelund Utredninge­n av Eriksberss­kolan visar att antalet elever i södra Sollentuna väntas minska med 25 procent de närmaste åtta åren. Men enligt föräldrarn­a är utredninge­n och prognosen inte fullständi­g.

Det behövs en mer omfattande analys, menar Gabriel Foglander.

– Det går inte bara att titta på södra Sollentuna som helhet med tanke på utbyggnads­planer i kvarteret Hoppet och inflyttnin­g av småbarnsfa­miljer i området. Minskninge­n är mindre dramatiskt än vad som framställs, säger han och tillägger:

– Nu har man tittat sju år framåt, men horisonten måste väl ändå vara längre när vi pratar om att bygga i Storstockh­olm, säger han.

Veronika Astervall, som också har barn på skolan, menar att förslaget är förhastat.

– Det är ett konstigt och ett rent kortsiktig­t förslag. Man måste väl tänka längre än så här när det gäller skolverksa­mheten på kommunen, säger hon.

Om beslutet om att slopa byggplanen går igenom kommer Sollentuna att förlora en bra och trygg skola, menar föräldrarn­a.

– Man har kämpat så hårt för att vända utveckling­en på skolan och få bra resultat, säger Gabriel Foglander.

Hur påverkas ni av det här beslutet?

– Oro. Hur kommer kvalitén bli på Helenelund­sskolan, som redan är trångbodd, frågar sig Lydia Smeds, förälder till två barn på Eriksbergs­skolan, och tillägger:

– Barnen känner sig trygga och sedda här. Nu har de fått hamna i allt det här, och det känns inte bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden