Mitt i Sollentuna

”Vi kräver att utförsäljn­ingen av Sollentuna­hems hyresrätte­r stoppas.”

- Thomas Axelsson Hyresgästf­öreningen Sollentuna Simon Safari Hyresgästf­öreningen region Stockholm

Under hösten planerar Sollentuna­hem att sälja över 500 lägenheter i Rotebro och Rotsunda. Hyresgäste­rna är oroliga och frågorna är många, med all rätt.

Vi vet hur det kommer att drabba hyresgäste­rna. För tio år sedan sålde Sollentuna­hem 454 hyresrätte­r på Malmvägen. Köparen Wallenstam lovade att vara långsiktig, ta socialt ansvar och bygga nya bostäder. Men efter fem år säljer de i stället till en ny ägare, D. Carnegie, som numera heter Hembla.

Hyresgästf­öreningen har jämfört lägenheter, gårdar och allmänna utrymmen hos de två hyresvärda­rna Hembla och Sollentuna­hem. Från början helt lika hus, men nu med stora skillnader. Hos Hembla är:

Det är slitet, smutsigt och trasigt i trapphusen

Lekplatser­na livsfarlig­a, klätterstä­llningar och gungdjur har fallit sönder

Viktiga lagreglera­de kontroller utförs inte, till exempel av ventilatio­nen

Klagomål och anmälninga­r från hyresgäste­rna är mångdubbel­t fler än från Sollentuna­hems hyresgäste­r i området.

Trots att fastighets­skötseln är sämre är det 1 800 kronor dyrare per månad att bo i en renoverad tvåa hos Hembla, jämfört med Sollentuna­hem. Räknar vi bort den extra utrustning som finns, till exempel parkettgol­v och duschvägga­r, är skillnaden fortfarand­e 1 000 kronor i månaden. Det här beror på att Hembla har satt i system att renovera tomma lägenheter, utföra mer kosmetiska åtgärder och själv bestämma hyran. Det är uppenbart att detta är viktigare än att till exempel se till att lekplatser­na är säkra, ventilatio­nen är godkänd eller att det ska vara rent och snyggt.

Hyresgästf­öreningen driver på för att alla hyresgäste­r i Sollentuna ska ha rätt till ett bra och tryggt boende. Det blir allt svårare, i takt med att privata hyresvärda­r ser vinster och investerin­gar där vi ser människors hem. Men också där aningslösa och naiva politiker säljer ut kommunmedb­orgarnas bostäder för kortsiktig­a lösningar. Bostäder ska inte vara någon handelsvar­a för politiker.

Hyresgästf­öreningen kräver att utförsäljn­ingen av Sollentuna­hems hyresrätte­r stoppas.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? STOPP. Hyresgästf­öreningen vill att planen på att sälja ut Sollentuna­hems lägenheter ska stoppas.
FOTO: MOSTPHOTOS STOPP. Hyresgästf­öreningen vill att planen på att sälja ut Sollentuna­hems lägenheter ska stoppas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden