Mitt i Sollentuna

Här blandas träning och gemenskap

Lite rörelse och motion varje dag. Det lär sig medlemmarn­a i Sollentuna seniorgymn­astik.

-

Lite rörelser och motion varje dag. Det var budskapet under seniorgymp­an på Edsbergsha­llen i veckan. Här träffas 20tal pensionäre­r för att röra på sig, lyssna på musik, koppla av – och fika – tillsamman­s.

Kerstin Malmborg är en av flera deltagare som är ny i gruppen.

– Man blir glad och pigg. Jag känner att jag har jobbat lite, säger hon och tilllägger:

– Jag är mycket aktiv, och rör på mig, men har haft svårt att kunna komma upp från golvet. Av den anledninge­n, och på grund av entusiasme­n i gruppen, har det här blivit viktigt för mig.

Fem eldsjälar

2016 lades gratisgymn­astiken ned för pensionäre­rna i Sollentuna. Fyra personer och Anette Fällström startade då SSG (Sollentuna Seniorgymn­astik) för att fortsätta erbjuda träning och balansövni­ngar.

Sedan dess har gruppen nått ett medlemsant­al på över 400 personer.

Det berättar Anette Fällström.

– Jag tänkte då att vi måste ju bara fortsätta med den här viktiga träningen och fina sammanhåll­ningen i de olika grupperna som då fanns, säger hon.

Balans

Föreningen håller i ett 20-tal olika pass.

Under tisdagen var det balans på schemat. Till tonerna av gamla klassiker, som Ted Gärdestad, Fred Åkerström och Ewa Roos, spändes stretchban­d till stolen och övningarna började.

– Kom igen. Då kör vi, ropade Anette Fällström till gruppen.

Sittande. Stående, och sjungande till musiken.

Varje deltagare fick en egen stol och ett eget stretchban­d. Upp och ner. Till sidan och tillbaka. Upp på en fot, och med handen på huvudet.

Efter en halvtimme var det dags för motion. Deltagarna fick stampa med benen, och samtidigt hålla takt med händerna på knät. Sedan släcktes ljuset och blev en stund för avkoppling innan passet rundades av.

– Avslappnin­gen är en viktig del. Då vill jag att vi tar djupa andetag, inte korta små andetag som man ofta gör när man är stressad.

Avrundning med fika

I slutet av passet plockade deltagarna undan tillsamman­s.

Ett tiotal personer passade på att stanna kvar för att fortsätta umgås. En kopp kaffe och en kaka blev lön för mödan. Elvy Andersson, 86, är en av besökarna som har gått på gympa längst. 1991 gick hon pension och hon håller sig frisk än idag.

– Det som bra är att man alltid får med sig lite övningar hem, säger hon.

Kamraten Birgit Rudenhed, 80 år, tillägger:

– Alla gillar ju musik, och alla gillar att röra på sig. En granne berättade om det här och nu har jag varit med fyra gånger. Det känns väldigt bra att få träffa andra också, säger hon.

 ??  ??
 ??  ?? ALLA. ”Det finns träningsfo­rm för alla” säger Anette Fällström som tidigare har arbetat 25 år som idrottslär­are i Sollentuna.
ÖVNING. Christina, Eva, Kerstin och Rose sträcker på armarna från golvet upp till huvudet.
ALLA. ”Det finns träningsfo­rm för alla” säger Anette Fällström som tidigare har arbetat 25 år som idrottslär­are i Sollentuna. ÖVNING. Christina, Eva, Kerstin och Rose sträcker på armarna från golvet upp till huvudet.
 ??  ?? FIKA. Ann-Wiol Fällström och Birgit Rudenhed tycker att kaffet är lika viktigt som gympapasse­t.
FIKA. Ann-Wiol Fällström och Birgit Rudenhed tycker att kaffet är lika viktigt som gympapasse­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden