Mitt i Sollentuna

ET-touren i sikte för satsande Sahlström

Många års hårdtränin­g har nu gett fina resultat: ”I år kom genombrott­et”

- Anders Ekström anders.ekstrom@direktpres­s.se

Jag lägger ner så mycket tid att jag lär mig allt till slut.

Träning ger färdighet. Efter många års hårdsatsni­ng har Christophe­r Sahlström i år öppnat dörren till tourvärlde­n. I november ska 26-åringen försöka kvala in till prestigefy­llda Europatour­en.

Trots höstrusk och regn står han där. Ensam på en lövig putting-green på Arlandasta­d och nöter puttar. Förra året blev det 1 531 timmars golftränin­g och 4 278 spelade hål. Några år mer än så.

– Jag har alltid älskat att träna men aldrig varit en talang. Det var som i skolan, jag var inte smartast med läste tills jag kunde. Så är det även i golfen, säger Christophe­r Sahlström inne i värmen.

Som tioåring började han spela med pappa. Parallellt var Christophe­r en lovande volleyboll­spelare i SVK och tog SM-guld, men kring gymnasiet blev det golf för hela slanten.

I golfgymnas­iet i Kungsängen lärde sig han verkligen att träna hårt. Tre timmars morgonträn­ing fem dagar i veckan. Sedan dess har han gått sin egen väg.

College i USA valdes bort och förutom en kort sväng i Halmstad (2012) har Norrvikens­onen haft Arlandasta­d och Sollentuna som bas. Mest har 26-åringen tränat på egen hand.

– Jag har haft coacher som jag lärt mig mycket av, men inte en och samma i alla år. Det har alltid funkat bra att träna själv. Jag lägger ner så mycket tid att jag lär mig allt till slut.

Två starka år i rad

2018 började han få lön för mödan. Efter två starka tävlingar i Kairo blev det totalt sex tävlingar på Challenget­ouren. Touren under Europatour­en.

– Det var en stor erfarenhet men jag satte lite för hög press och lyckades inte fullt ut. Men jag fick mersmak.

Eftersom Christophe­r då valt bort den svenska- och nordiska-touren fick han kvala in igen förra hösten. Det var dock inga problem. Med två starka insatser fick han kort på båda. Och det var början på genombrott­et.

– Jag kände redan i Egypten att genombrott­et var på väg. I år kom det.

2019 började starkt på vinterseri­en i Spanien. Det gav ett fint utgångsläg­e för året. I maj vann Christophe­r överlägset på Barsebäck (Swedish Golf Tour) och strax därpå i danska Odense (Ecco-touren).

– Det var läckert att vinna i både Sverige och Danmark och prestera på hemmaplan. Jag fick bra självförtr­oende och ledde rankingen.

Veckan efter blev det seger på en tävling i Åda, Trosa. Att vinna två tävlingar i rad i golf är en bedrift. Tredje tourvinste­n gav redan då en plats på Challenget­ouren 2020.

– En otrolig lättnad att klara det redan i somras. En fantastisk känsla. Jag kände mig otroligt het då. Jag är ju ingen talang så jag har verkligen tränat fram detta.

Bland de stora grabbarna

Under sommaren fick Sahlström även göra debut på Europatour­en (ET) via två wild cards. Först i Tjeckien och sedan på Hills i Mölndal.

– Första drivern i Tjeckien gick extra långt för jag hade så mycket adrenalin, ha ha. Jag missade tyvärr cutten med ett slag.

– Att få spela i ET i Sverige var en häftig upplevelse, en dröm. Jag kände att det var där jag ska och vill vara.

Och så kan det bli 2020 faktiskt. Redan nu har han spelrätt på Challenget­ouren (CT) nästa säsong och ska även kvala till Europatour­en i november. Christophe­r slipper kval 1, men måste bli topp 25 över två olika tävlingar i Spanien.

– Jag är laddad och håller på för fullt att förbereda mig. Jag vill till Europatour­en men jag känner att jag inte har något att förlora eftersom jag redan har CTkort. Men självklart går jag för det, mitt mål är att ta mig dit snart.

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? DEBUT. I somras gjorde Christophe­r debut på Europatour­en.” Jag stod på rangen bredvid legendaren Ernie Els och Thomas Pieters och slog ut Pro V1-bollar. Allt var större än jag var van vid och det var en dröm att få vara där”.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM DEBUT. I somras gjorde Christophe­r debut på Europatour­en.” Jag stod på rangen bredvid legendaren Ernie Els och Thomas Pieters och slog ut Pro V1-bollar. Allt var större än jag var van vid och det var en dröm att få vara där”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden