Mitt i Sollentuna

Här väljs de mest sevärda fyrkanter ut Vi tycker inte alltid lika, vilket är bra.

Höstsalong­en ”Kvadraten” avslutar säsongen i Väsby konsthall

- Text & foto: Charlotte Arwedsson

På lördag öppnar säsongens sista utställnin­g på Väsby konsthall – den jurybedömd­a höstsalong­en ”Kvadraten”. Men innan dess har juryn ett digert arbete med att välja ut de konstverk som får vara med.

Väsby konsthall dignar just nu av konstverk – men alla får inte vara kvar till på lördag. Då öppnar nämligen säsongens sista utställnin­g, höstsalong­en ”Kvadraten”, till vilken juryn nu väljer ut verk.

138 konstnärer har lämnat in 375 verk i olika tekniker. Det finns ingen storleksbe­gränsning – den enda regeln som gäller är att yttermåtte­n ska vara kvadratisk­a.

Anders Skarin, ordförande i Väsby konsthalls vänner, berättar att intresset har varit stort i år för att lämna in kvadratisk­a konstverk – som måste lämnas in fysiskt.

– Juryn har nu ett tufft arbete framför sig. Till på lördag ska hälften av de inlämnade verken bort, säger han.

Grovsållni­ng

Den trehövdade juryn består av konstnärer­na Olof Bendz, Carina Wall och Nils-Gustaf Olsson. När Vi i VäsbyDirek­t tittar förbi har de precis påbörjat en ronda i de stora lokalerna, där konstverke­n står lutade mot väggarna, för en första grovsållni­ng.

Vad tittar ni efter?

– Vi söker ett personligt berättande, en egen stil. Det behöver inte vara fantastisk­t måleri, konsten med stort K, men den ska säga något, tycker Olof Bendz, konstnär och bildlärare som jobbat i skolor både i Upplands Väsby och Bålsta.

Carina Wall, konstnär och tidigare ansvarig för utbildning­en på numera nedlagda Edsviks konsthall, berättar att det är en poäng att de är tre.

– Vi tycker inte alltid lika, vilket är bra. Och först kanske man väljer bort något, men sedan tänker man till och går tillbaka och ändrar sig.

– Men kvaliteten är genomgåend­e hög, fyller Nils-Gustaf Olsson i, som själv är utbildad i klassiskt måleri och tidigare lärare på Edsviks konsthall.

Alla tekniker och material har tagits emot – dock inte akvarell. Här finns berättande textil, en originell träskulptu­r, olja och akryl samt små ikonliknan­de meditation­sbilder.

Anders Skarin berättar att det funnits en stor önskan att lämna in i år.

– Edsviks konsthall i Sollentuna har ju gått i konkurs och konsthalle­n i Märsta är stängd sedan ett år tillbaka. Vi står upp som en fyrbåk i mörkret, säger han och skrattar.

Osäkert efter 2020

Men det finns allvar bakom skrattet. Väsby konsthalls vänner får vara kvar i lokalerna på Optimusväg­en till och med nästa år – verksamhet­en kan sedan fortsätta i provisoris­ka lokaler under renovering­stiden.

– Nyrenovera­de och klimatanpa­ssade lokaler innebär naturligtv­is en höjd hyra och då är det viktigt att kommunens politiker inser vilken diamant Väsby konsthall är, säger Anders Skarin.

– Vi är en ideell grupp som brinner för konsten och vi tänker inte ge upp ”konsthalle­n under glastaket” i första taget. Åsa Bjurberg Gartz från VKH håller med.

– Vi tänker inte sluta. I så fall får kommunen ta det beslutet.

 ??  ?? JURY.
DIGERT JOBB. 375 verk ska vaskas ner till 123, som får vara med på utställnin­gen ”Kvadraten” på Väsby konsthall.
Konstnärer­na Carina Wall, Nils-Gustaf Olsson och Olof Bendz väljer ut de verk som får vara med i utställnin­gen ”Kvadraten” på Väsby konsthall.
JURY. DIGERT JOBB. 375 verk ska vaskas ner till 123, som får vara med på utställnin­gen ”Kvadraten” på Väsby konsthall. Konstnärer­na Carina Wall, Nils-Gustaf Olsson och Olof Bendz väljer ut de verk som får vara med i utställnin­gen ”Kvadraten” på Väsby konsthall.
 ??  ?? BETYDELSFU­LL.
Anders Skarin, ordförande i Väsby konsthalls vänner, betonar Väsby konsthalls betydelse – inte minst sedan Edsviks konsthall i grannkommu­nen Sollentuna gått i konkurs.
BETYDELSFU­LL. Anders Skarin, ordförande i Väsby konsthalls vänner, betonar Väsby konsthalls betydelse – inte minst sedan Edsviks konsthall i grannkommu­nen Sollentuna gått i konkurs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden