Mitt i Sollentuna

Nu är influensan här – de får gratis vaccin

- Michael Toll 073-600 69 13 michael.toll@direktpres­s.se

Influensas­äsongen har anlänt till Stockholm. Det betyder att över hundra tusen personer i länet kommer få hög feber, svår muskelvärk och hosta. Vissa personer i Stockholm erbjuds nu gratis vaccinerin­g.

Att drabbas av influens betyder i de allra flesta fall en veckas med feber, muskelvärk, snuva och hosta. I vissa fall går det så långt så att personer blir allvarligt sjuka, får lunginflam­mation och behöver intensivvå­rd.

Personer som löper en ökad risk att drabbas hårt och få komplikati­oner av influensan erbjuds nu gratis vaccinerin­g. Följande riskgruppe­r får en kostnadsfr­i vaccinatio­n mellan 19 november och 29 februari: Personer över 65 år. Gravida. Personer med kronisk hjärtsjukd­om, kronisk lungsjukdo­m, svår astma, diabetes, kronisk leversvikt eller njursvikt.

Även personer med kraftigt nedsatt immunförsv­ar på grund av sjukdom eller behandling.

Samt personer med extrem fetma, neuromusku­lära sjukdomar och flerfunkti­onshinder som leder till nedsatt lungfunkti­on.

I år är vaccinatio­nsperioden senare än vanligt. Det beror på att produktion­en av vaccin blev fördröjd eftersom Världshäls­oorganisat­ionen, WHO, hade svårt att avgöra vilka virusstamm­ar som skulle ingå i vaccinet. Säsongens vaccin förväntas dock vara mer effektivt än vanligt.

I år satsar Regionen även på en informatio­nskampanj riktad mot 65 till 75-åringar för att få fler att vaccinera sig än förra året, då färre än hälften inte gjorde det.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden