Mitt i Sollentuna

Mörker för dig utan reflex

Värsta tiden för fotgängare är nu: ”Mössa alternativ”

-

Årets två sista månader är de då flest fotgängare skadas och omkommer. 40 procent av alla fotgängaro­lyckor sker i mörker. Trots att en reflex minskar risken att råka ut för en olycka betydligt är det många som går utan.

Under vintermåna­derna blir det mörkt ute tidigt på dygnet. Det är mörkt både när vi går eller cyklar till förskolan, skolan eller arbetet, och när vi är på väg hem.

Att bära reflex är ett enkelt sätt att skydda sig själv från att bli påkörd och skadad av bilar, cyklar och andra fordon. Den som bär reflexer syns mycket bättre och på längre avstånd än den som är utan.

Men när försäkring­sbolaget If frågade 3 518 svenskar svarade nära 3 av 10 att de inte använder reflex under den mörka delen av året.

– Att använda en reflex är viktigt i alla miljöer. Somliga kanske tror att gatubelysn­ing räcker för att synas i trafiken, men de flesta olyckor med fotgängare inblandade sker i tätbebyggd­a områden och städer där det finns gott om gatlyktor, säger Irene Isaksson-Hellman, trafiksäke­rhetsforsk­are på försäkring­sbolaget If.

Förra året omkom 324 personer i trafiken och 2 195 personer skadades svårt, enligt officiell statistik från polisrappo­rterade olyckor. 34 personer som dödades och 241 av de som svårt skadades var gående.

Drygt hälften av alla olyckor med omkomna fotgängare skedde i novemberde­cember.

Gör stor skillnad

Med mörk klädsel upptäcks man inte förrän tidigast på 20–30 meters avstånd av bilförare. Med ljusa kläder, vilket sällan är fallet på vintern, kan man upptäckas på 60 meters håll.

Med reflex syns man på 125 meters håll. Bilens bromssträc­ka blir dessutom 2–4 gånger längre vid halt väglag.

– Reflexen ska helst bäras på sådant sätt att den rör sig, då syns de bäst. Det kan vara att de sitter på armar eller ben, eller att de hänger i ett snöre eller kedja. Placera gärna reflexen lågt så syns de bra i bilens halvljus. Det viktigaste är dock att ha en reflex. Hellre en som är orörlig än ingen alls, säger Irene Isaksson-Hellman.

– För att fler ska vilja bära reflex och synas i mörkret har det kommit reflexkoll­ektioner med nya plagg och accessoare­r de senaste åren. En reflektera­nde mössa eller väska kan vara ett bra alternativ.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden