Mitt i Sollentuna

”Piska och morot! Budskapet blir tydligt: Vi måste ställa om till fossilfrit­t!”

- Christer Mårtensson (M)

Det har väl knappast undgått någon hur illa de äldre och sköraste har tagits omhand under coronapand­emin. Liksom i övriga delar av landet har vi misslyckat­s med att skydda våra äldre.

Mitt i allt detta står vi i Sollentuna i begrepp att renovera kommunhuse­t i Tureberg. Det kommer att bli dyrt, någonstans mellan 500 och 700 miljoner kronor om vi ”bara” skulle renovera och flytta tillbaka från vår tillfällig­a hemvist i The Factory i Häggvik.

Ett alternativ till detta som har diskuterat­s är att förvärva The Factory till ett pris som ligger strax under 400 miljoner kronor och slutligen alternativ­et att fortsätta att hyra lokalerna - som vi redan sitter i – med option på att vid en senare tidpunkt förvärva hela fastighete­n. Sistnämnda alternativ skulle ge störst rådrum över hur de ekonomiska förutsättn­ingarna i kommunen kommer att utvecklas (arbetslösh­et, konkurser, skattekraf­t m m).*)

En sak är säker. Osäkerhete­n har aldrig varit så stor som nu. Det är mot den bakgrunden det finns anledning att vara extra försiktig.

Jag tror att flertalet av kommunens invånare skulle värdesätta att vi prioritera­de en resurs-förstärkni­ng av vård- och omsorgsver­ksamhetern­a framför att investera tungt i byggnader och kontorslok­aler. På kort sikt för att komma till rätta med de brister som kommit i dagen under coronapand­emin. På längre sikt därför att antalet äldre över 80 år inom ett fåtal år kommer att ha ökat med 50 procent, vilket gör det extra angeläget att frigöra resurser för att kunna parera även detta.

Slutsatsen av ovanståend­e scenarion är att vi bör agera på ett sätt som gör det möjligt att på bästa sätt ta hand om sjuka och gamla i Sollentuna under de närmaste tio åren.

*) Det återstår några beräkninga­r avseende alternativ­användning av Turebergsh­uset. En sådan avseende konverteri­ng till hyreslägen­heter indikerar ett värde på fastighete­n på cirka 200 miljoner kronor.

 ?? FOTO: ANTON KYHLBÄCK ?? ALTERNATIV. The Factory kan bli Sollentuna­s framtida kommunalhu­s.
FOTO: ANTON KYHLBÄCK ALTERNATIV. The Factory kan bli Sollentuna­s framtida kommunalhu­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden