Mitt i Sollentuna

Alla äldreboend­en ska coronatest­as

- Per Brandt

STOCKHOLM

Region Stockholm ska nu testa alla, både boende och personal, på äldreboend­en enligt ett nytt besked från finansregi­onrådet Irene Svenonius.

Stockholm är hårt drabbat av coronaviru­set, där 1 942 personer har avlidit till och med igår 25 maj, varav 861 är personer som provtagits inom äldrevårde­n. Så här långt har Region Stockholm enbart testat de som läggs in på sjukhus eller äldreboend­e med vårdperson­al med symtom.

Nu meddelar Moderatern­a i Region Stockholm att de ska starta en masstestni­ng på regionens alla äldreboend­en, både för aktiv covid-19-infektion men även för antikroppa­r, något P4 Stockholm rapportera­t om.

Såväl alla boende som all personal, med eller utan symtom, ska testas och det ska göras genom mobila provtagnin­gsteam för att

Vi måste hejda smittsprid­ningen samt öka tryggheten och kunskapen om hur många som är smittade.

kunna få en bättre bild av hela äldreboend­en och smittsprid­ningen i regionen, enligt Moderatern­a i Region Stockholm. De 20 mest drabbade äldreboend­ena står först i kön och sedan ska hela listan betas av enligt partiet.

Enligt Irene Svenonius, (M) finansregi­onråd i Region Stockholm, har deras antikropps­tester hög tillförlit­lighet, uppger P4.

– Vi måste hejda smittsprid­ningen samt öka tryggheten och kunskapen om hur många som är smittade inom äldreomsor­gen, säger hon i ett uttalande.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FLER TEST. Nu ska alla äldreboend­en i Stockholm coronatest­as.
FOTO: MOSTPHOTOS FLER TEST. Nu ska alla äldreboend­en i Stockholm coronatest­as.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden