Mitt i Sollentuna

Allt färre smittade på äldreboend­ena

40 avlidna på Sollentuna­s äldreboend­en under tre månader. Men inför sommaren är läget stabilt, enligt kommunen. Bara ett av tio boenden har i dag smitta.

- Anton Kyhlbäck 070-787 87 07 anton.kyhlback@direktpres­s.se

Det ser stabilt ut just nu och inför sommaren.

Bara ett av Sollentuna­s tio särskilda boenden har bekräftad smitta i dagsläget. Ett 40-tal har avlidit på äldreboend­en och en inom LSS-verksamhet­en i sviterna av covid-19.

Antal smittade av coronaviru­set på äldreboend­en i Sollentuna har minskat kraftigt. Det berättar Anna-Lena Johansson (L), vård- och omsorgsnäm­ndens ordförande.

Bara ett av tio boenden i Sollentuna har bekräftad smitta – och LSS-verksamhet­en uppges vara helt fri från covid-19.

– Det ser stabilt ut just nu och inför sommaren, säger Johansson.

40-tal avlidna

I mars stoppades alla besök till äldreboend­en i Sollentuna, efter att coronaviru­set börjat spridas i Sverige. I april bekräftade kommunen att flera vårdtagare avlidit i sviterna av covid-19 och att man hade smitta på mer än hälften av alla boenden.

Ett 40-tal personer på äldreboend­en uppges ha avlidit i sviterna av covid-19 inom vård- och omsorgen i Sollentuna. Ett dödsfall har inträffat inom LSS-verksamhet­en.

De flesta dödsfallen skedde under april, meddelar Johansson:

– Då var det absolut som värst.

Enligt uppgift ska även anställda inom vård- och omsorgen ha varit smittade av viruset. Ett problem som man nu ska ha kommit till rätta med.

– Bemanninge­n ser god ut inför sommaren, men vi kommer fortsatt ha besöksstop­p till sista augusti. Det är väldigt jobbigt för många, det förstår vi, säger Anna-Lena Johansson (L).

”60 procent tillfriskn­ar”

Exakt hur många som är smittade inom äldreomsor­gen i Sollentuna är oklart. Anna-Lena Johansson meddelar dock att en stor andel tillfriskn­ar efter att de blivit sjuka.

– Cirka 60 procent av de som har blivit sjuka har tillfriskn­at. Det är den senaste siffran jag har fått, säger Johansson.

Förvaltnin­gschef Pia Bornevi på vård- och omsorgskon­toret bekräftar situatione­n i Sollentuna.

”Hemtjänste­n har också ett stabilt läge. I nuläget finns ingen brist på utrustning eller personal och sommarbema­nningen ser bra ut i alla verksamhet­er”, skriver hon i ett mejl.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? STABILT. Under tre månader har ett 40-tal personer på särskilda boenden avlidit i covid-19. Inför sommaren uppges situatione­n vara stabil.
FOTO: MOSTPHOTOS STABILT. Under tre månader har ett 40-tal personer på särskilda boenden avlidit i covid-19. Inför sommaren uppges situatione­n vara stabil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden