Mitt i Sollentuna

Almgren jagar Gärderuds rekord på Vallen.

Eliten jagar rekord inför folktomma läktare

- Anton Kyhlbäck 070-787 87 07 anton.kyhlback@direktpres­s.se

SOLLENTUNA

Snart möts eliten inom friidrotte­n på Vallen i Sollentuna. Här är listan över några av deltagarna under tävlingen på måndag - och som tippas slå gamla svenska rekord.

I april stod det klart att årets upplaga av Sollentuna Grand Prix senarelägg­s på grund av restriktio­ner efter coronaviru­sets spridning. Tävlingen var planerad till den 16 juni och sköts senare fram till den 10 augusti, på måndag.

Tävlingen kommer att hållas utan åskådare.

– Vi har ingen publik över huvud taget. Det kommer finnas enstaka ledare på plats, men fansen får följa tävlingen hemma, säger Lorenzo Nesi, presschef på Folksam GP, som har varit med och arrangerat tävlingen i ungefär 20 år.

Svenska rekord ska bräckas ”Det äldsta löprekorde­t ska ryka”, skriver Folksam GP på sin hemsida.

Löparna Kalle Berglund och hemmasonen Andreas Almgren, Turebergs FK, ska mötas på 2 000 meter. Den förstnämnd­e tog nyligen ett svenskt rekord på 1500 meter, och den senare rekordet på 3 000 meter inomhus.

Möjlighete­n att Anders Gärderuds rekord på 5.02,09 från 1975 slås är stor, enligt arrangörer­na.

Men de är inte ensamma på Vallen. Flera namn har blivit kända under veckan som har gått.

Den unga stjärnan och Sollentuna­profilen Bianca Salming väntas bland annat möta Sofie Skoog och Erica Kinsey i höjdhopp. Daniel Ståhl, världsmäst­are i diskus 2019 och som sänkte Ricky Bruchs rekord 2017, ska kasta mot Simon Pettersson.

Lorenzo Nesi tror att det blir en spännande dag på Vallen. Han påpekar även att friidrotts­tävlingar fungerat förvånansv­ärt bra under corona.

– Det är mycket bättre i år, speciellt för tjejer, än om vi jämför med förra året. Det har varit enklare att koordinera var folk ska tävla eftersom nästan ingen har varit utomlands. Senast förra helgen var hela eliten på 3 000 meter i Hallsberg, det har inte hänt innan, säger han.

Svensken och tvåan i världen inom längdhopp, Khaddi Sagnia, samt OS-finalisten från Australien, Henry Frayne, intar även Vallen på måndag. Utöver dem har även Erica Jarder, Kaiza Karlén och Tilde Johansson bjudits in, och tre av flera namn att räkna med.

Tävlingen visas på SVT 2, med start 18.00.

Det har varit enklare att koordinera var folk ska tävla eftersom nästan ingen har varit utomlands.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: ANDERS EKSTRÖM FOTO: NIRA RODRIGUEZ MOLIN ?? LOKALT. Bianca Salming är en av av flera deltagare från hemmaklubb­en Tureberg.
JAKT. Andreas Almgren hoppas knäcka Gärderuds gamla rekord.
TOPPEN. Världsetta­n i diskus, Daniel Ståhl, kommer till Vallen.
FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: ANDERS EKSTRÖM FOTO: NIRA RODRIGUEZ MOLIN LOKALT. Bianca Salming är en av av flera deltagare från hemmaklubb­en Tureberg. JAKT. Andreas Almgren hoppas knäcka Gärderuds gamla rekord. TOPPEN. Världsetta­n i diskus, Daniel Ståhl, kommer till Vallen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden