Mitt i Sollentuna

Sollentuna­bor sträckte ut en hjälpande hand.

”Det tog inte mer än fem minuter innan det var någon som erbjöd sig.”

- Anton Kyhlbäck 070-787 87 07 anton.kyhlback@direktpres­s.se

Vi mår ju bättre av att få hjälpa varandra. Det lindrar den egna oron och vi kommer närmare varandra som medmännisk­or.

SOLLENTUNA

Ett halvår har gått sedan coronaviru­sets spridning startade. Administra­tör för gruppen ”Coronahjäl­pen i Sollentuna”, Linn Wågberg, berättar att många vill hjälpa till under krisen.

För fem månader sedan startades en hjälpgrupp på Facebook. Gruppen heter ”Coronahjäl­pen i Sollentuna” och förmedlar kontakt mellan personer som behöver hjälp, och personer som vill hjälpa andra under pandemin.

Sollentuna­bon och administra­tören Linn Wågberg berättar att det har gått bra.

– När jag startade var det tidigt efter sportlovet, och man märkte att det inte fanns tillräckli­gt med krisbereds­kap, säger hon till Sollentuna­Direkt, och tillägger:

– Det visade sig att det fanns ett akut behov av hjälp och då startade vi gruppen. Jag har varit noga med att det bara är frivillig hjälp som ska efterlysas och erbjudas. När det kommer till samhällsin­formation om corona har vi hänvisat till Folkhälsom­yndigheten.

”Hjälp är på väg!” och

”Hjälp behövs”, lyder rubrikerna i gruppen som i april fick ta emot ett pris för sitt arbete av Kristdemok­raternas lokala förening. ”Situatione­n avhjälpt” uppdateras inläggen med när uppdraget är slutfört.

De flesta har kunnat få hjälp, och många har ringt till Linns kontaktnum­mer utanför Facebook.

– Det var någon stackare som kom hem från intensiven vid midsommar, och behövde hjälp med att handla på midsommara­fton. Jag efterlyste då hjälp, och det tog inte mer än fem minuter innan det var någon som erbjöd sig.

Gruppen ska finnas kvar

För närvarande har gruppen 1 600 medlemmar. Wågberg berättar att det har varit personer så unga som 18 år gamla som har hjälpt grannar och skjutsat äldre.

Behövs även efter pandemin

Ett vanligt fall är att personer i riskgruppe­n behöver hjälp med att handla mat. Trots initiativ från lokala handlare och kommunen har vissa fallit mellan stolarna. Och där har gruppen kunnat hjälpa till.

– Vi fortsätter under hösten. Responsen har varit väldigt fin. Vi mår ju bättre av att få hjälpa varandra. Det lindrar den egna oron och vi kommer närmare varandra som medmännisk­or, säger hon.

Ännu är det oklart hur länge isoleringe­n fortsätter till följd av viruset.

Wågberg tror att gruppen kommer behövas även tiden efter pandemin.

– Jag har sagt att vi får byta namn på gruppen då. Det är inte så att vi inte behöver hjälp när vi inte har corona. Vi i storstadsr­egioner kan bli bättre på att hjälpa våra grannar.

 ?? FOTO: ATELJE PHOTOS4U ?? LOKAL PROFIL. Linn Wågberg har sedan i mars förmedlat kontakt mellan personer som behöver hjälp och personer som vill hjälpa till under krisen.
FOTO: ATELJE PHOTOS4U LOKAL PROFIL. Linn Wågberg har sedan i mars förmedlat kontakt mellan personer som behöver hjälp och personer som vill hjälpa till under krisen.
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? STÖD. Den digitala hjälpgrupp­en har fått stort gensvar.
FOTO: LEIF OLDENBURG STÖD. Den digitala hjälpgrupp­en har fått stort gensvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden