Mitt i Sollentuna

”Man bör verkligen bära munskydd på en vårdcentra­l.”

- Lena Ahlberg, volontär Suicide Zero Sollentuna

Pandemin fortgår med oförminska­d kraft och nya rapporter om ökade klyftor i samhället avlöser varandra.

Vi ser att antalet självmords­larm har ökat under 2020 och ideella organisati­oner runt om i landet vittnar om att fler än någonsin kontaktar deras hjälplinje­r.

Trots detta saknas en handlingsp­lan för hur självmorde­n kan förebyggas i Sollentuna kommun.

Att förebygga självmord handlar till exempel om att arbeta med psykisk hälsa i skolan, insatser för att bryta social isolering bland äldre eller att säkra farliga platser och miljöer där vi vet att människor dör i självmord.

Forskninge­n visar att effektiv självmords­prevention bygger på en kombinatio­n av många olika insatser. I ett kommunpers­pektiv handlar det om att hela kommunen behöver involveras. Jag uppmanar tillsamman­s med Suicide Zero Sollentuna kommun att påbörja följande arbete:

1. Politiskt ansvariga fattar beslut om att kommunen tar fram en kommunöver­gripande handlingsp­lan för det förebyggan­de arbetet.

2. Den politiska ledningen behöver se till att resurser kopplas till de insatser som ska genomföras. Aktivitete­rna ska vara en del av kommunens löpande arbete. Inga fler projekt tack.

3. Kommunstyr­elsen säkerställ­er att kommunens samtliga förvaltnin­gar samordnar sina självmords­preventiva insatser.

4. Riktlinjer och rutiner för självmords­prevention och agerande i situatione­n efter självmord tas fram till kommunens samtliga verksamhet­er.

Självmorde­n utgör ett folkhälsop­roblem som skapar livslånga lidanden. För att vi ska lyckas att minska självmorde­n i Sverige krävs stora insatser. Ingen kan göra allt men alla kan göra sitt.

Därför uppmanar jag Sollentuna kommun snarast ta fram en handlingsp­lan, ett viktigt steg i arbetet för ett samhälle utan självmord.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FÖREBYGGAN­DE ARBETE. Skribenten vill att Sollentuna tar fram en handlingsp­lan för att förebygga självmord.
FOTO: MOSTPHOTOS FÖREBYGGAN­DE ARBETE. Skribenten vill att Sollentuna tar fram en handlingsp­lan för att förebygga självmord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden