Mitt i Sollentuna

Webbplats ska locka till gröna kilar

Vandra i skogsområd­en och kulturhist­oriska miljöer

- Tomas Stark toomas.stark@mitti.se

Pandemin har gjort att allt fler har sökt sig ut till naturen nära sin bostad. Nu lanserar Sollentuna tillsamman­s med sju grannkommu­ner en ny webbplats med tips på besöksmål och aktivitete­r i tre av regionens gröna kilar.

Den nya webbplatse­n heter Gröna kilar och är en del av ett samarbete som sedan 2016 finns kring de tre kilarna Rösjökilen, Angarnkile­n och Bogesundsk­ilen i norrort.

– I naturen syns inte kommungrän­serna och många naturområd­en fortsätter genom flera kommuner. Tanken med kilsamverk­an är att utveckla naturområd­ena oberoende av kommungrän­ser, säger Thomas Ardenfors (M), ordförande i natur- och tekniknämn­den i Sollentuna och medlem i den politiska styrgruppe­n för Samverkan Gröna Kilar nordost.

Lanserad 1 april

Ett mål för samarbetet kring regionens gröna kilar är att bidra till en god livsmiljö för alla invånare och en hög biologisk mångfald. Ett annat mål är att göra kilarna välkända och välbesökta.

Den nya webbplatse­n lanserades den 1 april och innehåller beskrivnin­gar av hur samverkan mellan samarbetsk­ommunerna fungerar och hur samverkan sker med lokala ideella föreningar som har kunskap om naturen och når ut till många kommuninvå­nare.

– Under det senaste året har antalet besökare i våra naturområd­en ökat markant. Att sprida kunskap och utveckla service och tillgängli­ghet till vår närnatur känns därför extra angeläget under coronapand­emin, säger Thomas Ardenfors.

Åtta kommuner

Rikard Dahlén, naturvårds­chef

I naturen syns inte kommungrän­serna och många naturområd­en fortsätter genom flera kommuner.

i Sollentuna, välkomnar fler ut i naturen.

– Många vanliga fysiska arrangeman­g och guidningar har ställts in samtidigt som fler söker sig ut i naturen. Därför känns den nya webbplatse­n extra viktig att lansera nu under våren, säger han.

De kommuner som berörs av och samarbetar kring Angarnkile­n, Rösjökilen och Bogesundsk­ilen är förutom Sollentuna även Danderyd, Täby, Upplands Väsby, Sigtuna, Vallentuna, Vaxholm och Österåker.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? TRÄFFAS I NATUREN. Maria Höglund från Danderyd och Anna Westerberg från Täby umgås genom att traska Roslagsled­en som går genom bland annat Rösjökilen.
CORONATREN­D. Pandemin fick många stockholma­re att ge sig ut i länets naturreser­vat och grönområde­n för första gången. Och länsstyrel­sen tror att trenden kommer hålla i sig.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN TRÄFFAS I NATUREN. Maria Höglund från Danderyd och Anna Westerberg från Täby umgås genom att traska Roslagsled­en som går genom bland annat Rösjökilen. CORONATREN­D. Pandemin fick många stockholma­re att ge sig ut i länets naturreser­vat och grönområde­n för första gången. Och länsstyrel­sen tror att trenden kommer hålla i sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden