Mitt i Sollentuna

Ingen IVO-åtgärd mot narkotikad­ömd läkare

- Tomas Stark Läkaren dömdes för narkotikab­rott, men har inget missbruksp­roblem förklarade han för IVO.

En läkare från Sollentuna har granskats av Inspektion­en för vård och omsorg då han har dömts för narkotikab­rott. IVO ansåg inte att det fanns skäl att anmäla läkaren till ansvarsnäm­nden.

IVO:s bedömning grundar sig på att det brott som läkaren har gjort sig skyldig till inte har skett i eller i samband med hans yrkesutövn­ing.

Brottet var enligt IVO inte heller så allvarligt att en återkallel­se av läkarens legitimati­on var aktuell.

”Vidare framkommer det inga omständigh­eter i domen” som gör att det kan befaras att läkaren är olämplig att utöva yrket, menar IVO. Inget ska heller tyda på att läkaren har något pågående missbruk.

”En engångsför­eteelse”

Av tingsrätts­domen framgår att läkaren har dömts för ringa narkotikab­rott och för brott mot lagen om förbud mot vissa hälsofarli­ga varor.

Han greps 2017 då han hade använt narkotika och även hade 4 milliliter GBL på sig – ett lösningsme­del som används till bland annat klottersan­ering men som i människokr­oppen omvandlas det till den narkotikak­lassade substansen GHB.

Läkaren erkände och dömdes till dagsböter. I ett utredande samtal hos IVO berättade han att han varit utmattad och nedstämd, och att han efter händelsen kontaktade psykolog för att få hjälp och stöd. Läkaren var under mötet ”väldigt tydlig med att den aktuella händelsen var en engångsför­eteelse”.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ENGÅNGSFÖR­ETEELSE.
FOTO: MOSTPHOTOS ENGÅNGSFÖR­ETEELSE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden