Mitt i Sollentuna

Chefer anmälda: Såg kritik mot IS som extrem åsikt

- Tomas Stark

En anställd har JOanmält kriminalvå­rden i Sollentuna efter att två chefer har kallat henne till samtal på grund av kritiska åsikter på Facebook om terrororga­nisationen Islamiska Staten.

I anmälan till Justitieom­budsmannen beskriver kvinnan hur hon kallats till samtal med en chef då hon ska ha haft ”extrema åsikter”. Det ska ha handlat om kvinnans kritiska synpunkter på våld som utövats av IS, och enligt chefen kunde det på grund av dessa bli svårt att handlägga vissa klienter från annan etnicitet eller religion.

Kvinnan invände att hon absolut inte har några problem med att ta emot vissa klienter och att hon inte blandar in privata åsikter i sina samtal med klienter.

Kollar sociala medier Dessutom, förklarade kvinnan, har hon på sin Facebook-sida mest delat nyhetsarti­klar från exempelvis SVT och Aftonblade­t. Efter samtalet kände kvinnan att hennes integritet hade blivit ifrågasatt. Chefen ska då ha förklarat att det inte är ovanligt att man kollar personalen­s sociala medier.

Kvinnan invände att hon inte är med i någon förening eller är politisk aktiv. Chefen vidhöll att en statstjäns­teman ska vara neutral, och att det är okej att tycka vad man vill men inte offentligt.

Kvinnan menar att kriminalvå­rden och de två cheferna har inskränkt hennes grundlägga­nde rättighet att meddela sig och att dela sina åsikter offentligt, och hon har därför gjort en JOanmälan.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? MÅSTE SVARA. Kriminalvå­rden i Sollentuna har till den 5 maj på sig att yttra sig till Justtieomb­udsmannen.
FOTO: MOSTPHOTOS MÅSTE SVARA. Kriminalvå­rden i Sollentuna har till den 5 maj på sig att yttra sig till Justtieomb­udsmannen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden