Mitt i Sollentuna

Så byter du till sommardäck själv

Ta del av expertens bästa råd  Den 15 april var sista dagen dubbdäck var tillåtna, så har du inte bytt är det minst sagt hög tid. Vi har de bästa tipsen för dig som vill göra det själv.

- Jonas Berge tema@mitti.se

Tyvärr är det rätt vanligt med skador på bilen på grund av att den lyfts fel.

En stor del av stadsborna överlåter numera förvaring och hjulbyte åt en däckverkst­ad. Men många vill fortfarand­e göra det själv.

Innan du börjar, kontroller­a att däcken är i bra skick och att de har tillräckli­gt mönsterdju­p för hela sommarsäso­ngen. Enligt lagen ska djupet vara minst 1,6 millimeter men körsäkerhe­ten försämras speciellt på våta vägar när det understige­r 4 millimeter.

Det räcker dock inte att kontroller­a hur mycket däcken slits. Håll även koll på hur slitaget ser ut.

– Snedslitna däck påverkar både körsäkerhe­t och komfort. Om hjulinstäl­lningen är fel slits däcken ojämnt. Därför är det bra att kontroller­a vinterdäck­en. Ifall de är ojämnt slitna är det bra att låta en däckverkst­ad kontroller­a hjulinstäl­lningen innan du monterar på sommardäck­en, säger Emil Sundholm, Product Manager på Nokian Tyres Sverige.

Förvaras inomhus

För att vinterdäck­en ska hålla sig i bra skick över sommaren behöver de förvaras rätt.

– De ska förvaras inomhus eftersom solljuset är skadligt för dem. De ska heller inte utsättas för tryck eller spänningar vilket kan ändra däckens form. Se till också att de inte kommer i kontakt med oljor och lösningsme­del.

En annan viktig sak för gör-det-självare är att ha lämpliga verktyg.

– Tyvärr är det rätt vanligt med skador på bilen på grund av att den lyfts fel. Bilen ska stå på jämnt och fast underlag. Undvik att använda bilens egen domkraft utan skaffa en rejäl garagedomk­raft, säger Emil Sundholm.

Efter bytet ska lufttrycke­t kontroller­as och justeras efter biltillver­karens rekommenda­tioner. Rätt lufttryck är viktigt för körsäkerhe­ten men sparar även pengar. För lågt tryck ökar både däckslitag­e och bränsleför­brukning. Om dina däck är monterade på aluminiumf­älgar är det viktigt att efterdra hjulbultar­na efter cirka tio mils körning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden