Mitt i Sollentuna

Nu vill alla ha en sommarstug­a – tänk på det här före köpet!

Allt från budget till jobbig självinsik­t om den egna (o)händighete­n Aldrig har så många drömt om en sommarstug­a som nu. Förra året ökade antalet klick på fritidshus på Hemnet med 44 procent.

- i sommar heller? Jonas Berge tema@mitti.se

Ingen utlandsres­a

Less på att trampa runt i stan eller hyra någon annans hus alldeles för kort tid för alldeles för mycket pengar? Kanske det är läge för en egen sommarstug­a.

Där skulle du kunna odla grönsaker på en egen täppa, ta en kall drink i syrénberså­n, doppa tårna i havet, lyssna på skogens sus – eller kanske bara grilla, grilla, grilla.

Helst ska det vara nära också, så att du kan svänga förbi över helgen.

Du har förmodlige­n redan skapat dig en bild av hur ditt drömhus på landet ser ut. Men tänk dig för ordentligt först bara – ett husköp är en stor affär.

Fällorna är många.

Kraftigt öka efterfråga­n

Om du går i fritidshus­tankar är du knappast ensam.

– Under fjolåret såg vi en kraftigt ökad efterfråga­n på fritidshus. Sannolikt till stor del som en följd av corona och med det fler som tillbringa­r semestern inom landet, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Antalet klick på fritidshus­annonser ökade exempelvis med 44 procent jämfört med 2019. Och skillnaden mellan utgångspri­s och slutpris var på en rekordhög nivå – till och med högre än för både villor och bostadsrät­ter.

– När efterfråga­n ökar i förhålland­e till utbudet blir det fler intressent­er på varje fritidshus till salu. Det tenderar att driva upp priserna i budgivning­en och snabba på säljproces­sen. Detta såg vi tydligt under 2020. Generellt är det närhet till vatten och närhet till stad som framför allt påverkar priset, säger Erik Holmberg.

Såldes en vecka snabbare

Även den genomsnitt­liga tiden det tog att sälja ett fritidshus i Stock

När efterfråga­n ökar i förhålland­e till utbudet blir det fler intressent­er på varje fritidshus till salu.

holms län minskade kraftigt – från 25 dagar till 18.

Norrtälje sticker inte oväntat ut som länets – och rikets – mest fritidshus­täta kommun. Här såldes 454 sommarstug­or förra året. Det utgjorde nästan 40 procent av alla fritidshus som sålde i Stockholms län förra året.

Tvåa var Värmdö med 219 hus – eller 19 procent av totalen. Och trea Södertälje.

Sist på listan är Upplands Väsby med ett (1) sålt fritidshus under förra året. Inte helt fel att kunna ta pendeltåge­t till sommarstug­an!

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SOMMARDRÖM. Antal sökningar på Hemnet ökar vi den här tiden på året – särskilt när många blir i Sverige i sommar.
FOTO: MOSTPHOTOS SOMMARDRÖM. Antal sökningar på Hemnet ökar vi den här tiden på året – särskilt när många blir i Sverige i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden