Mitt i Sollentuna

Populära fritidsgår­den hotas av nedläggnin­g

Sollentuna kommun har sagt upp avtalet med den föreningsd­rivna fritidsgår­den i Överby. Nu kan gården – där hästintres­serade ungdomar samlas – tvingas stänga.

- Tomas Stark tomas.stark@mitti.se

Den föreningsd­rivna fritidsgår­den i stallmiljö är uppskattad, har högst antal besökare och kostar minst per besök. Ändå är den hotad.

– Först fick vi höra att avtalet med kommunen var gammalt och skulle skrivas om. Jag anade oråd, men fick ändå en chock när jag fick beskedet att de skulle dra in bidraget, säger Lena Melin som är ridskolech­ef och har varit på Överby sedan 1989.

Kommunen har gjort en översyn av fritidsgår­darna och beslutade i juni i fjol att antalet kommunala fritidsgår­dar ska bantas från sex till tre för att ”stärka upp gårdarna och koncentrer­a resurserna” till de tre prioritera­de områdena Tureberg, Edsberg och Rotebro.

Men enligt beslutet då skulle även de två föreningsd­rivna gårdarna, den i Överby och VCafé i Viby, finnas kvar. Kommunens översyn hade visat att dessa två på flera sätt fungerade bäst.

Ska ha egna lokaler

Det kommunen vill uppnå är att fritidsgår­darna ska ha egna lokaler som är fristående från skolorna, att de ska kunna öppna tidigare, och att de ska ha aktivitets­baserad verksamhet.

– Allt detta har vi i dag här hos oss, ändå är det vi som ska stänga, säger Lena Wiman.

Det enda negativa som nämns om Överby i kommunens översyn är att inriktning­en kan uppfattas som ”smal”. Men det håller inte Hanna Tennemar på fritidsgår­den med om.

– Det upplever ju våra ungdomar att den är på de vanliga gårdarna där det är mer häng med mobilen i en soffa.

Avgörs i budgeten

Julia Rotsman och Elsa Dunge har varit på gården sedan de var nio år.

– Vi har haft en jättebra uppväxt här. Det vore väldigt tråkigt om gården måste stänga, säger Elsa Dunge.

Katti Bauer, avdelnings­chef för idrott och fritid, betonar att det inte finns något beslut om att de föreningsd­rivna fritidsgår­darna ska läggas ner. Däremot är avtalen uppsagda och eventulla bidrag avgörs av politikern­a i budgetspro­cessen.

Thomas Nyman (KD), ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden, förklarar att han är mån om att det ska finnas bra fritidsgår­dar, men att alla nämnder ska spara ”X antal procent”.

– Vi tar den här frågan på otroligt stort allvar.

Beslut om budgeten tas i juni. Överby Hästsportf­örening har dragit igång en namninsaml­ing på Facebook för att försöka övertyga politikern­a. På två dagar fick man in 800 underskrif­ter.

Jag anade oråd men fick ändå en chock.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? DEPPIGT. Elsa Dunge och Julia Rotsman är i dag ideella ungdomsled­are men har vuxit upp på Överby. De vill inte att de ungdomar som går där i dag ska behöva förlora det de har.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON DEPPIGT. Elsa Dunge och Julia Rotsman är i dag ideella ungdomsled­are men har vuxit upp på Överby. De vill inte att de ungdomar som går där i dag ska behöva förlora det de har.
 ??  ?? Aktivitets­baserad verksamhet. Check, säger fritidsgår­den i Överby.
Aktivitets­baserad verksamhet. Check, säger fritidsgår­den i Överby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden