Mitt i Sollentuna

Finger i räkmacka slutade i rätten

En man från Edsberg stod åtalad för misshandel av sin ex-sambo, men har nu frikänts i Attunda tingsrätt.

- Tomas Stark

Det har varit svårt att få en klar bild av vad som har hänt rent kronologis­kt.

Mannen och kvinnan, som båda är i 50-årsåldern, hade bott ihop i några år i en lägenhet i Edsberg när förhålland­et tog slut.

Någon månad senare, i februari 2019, kom kvinnan för att hämta sina sista saker i lägenheten. Mannen stod i köket och lagade mat när hon dök upp. Vad som då hände råder det delade meningar om.

Enligt kvinnan låtsades mannen inte om henne förrän han till slut sa ”är du fortfarand­e kvar?” Hon kände att det var så nedlåtande att hon tryckte ett finger i mannens räkmacka.

Mannen ska då, enligt kvinnan, ha hällt två glas vatten över henne och sedan tagit tag i henne för att få ut henne ur lägenheten.

På kvällen var hon öm. Armarna hade svullnat och hon hade fått stora blåmärken och dagen därpå gjorde hon en polisanmäl­an.

Ville att hon skulle gå

Mannens version är delvis en annan. Han har uppgett att kvinnan inte tilltalade honom alls utan bara provocerad­e honom genom att hälla chilipeppa­r över hans broccoligr­atäng, sätta ett finger i hans räkmacka, och kasta potatisbit­ar på golvet.

Han uppfattade situatione­n som obehaglig och ville att kvinnan skulle gå därifrån. Därför la han sina händer över hennes skuldror och hans händer täckte hennes axlar och överarmar men hon spjärnade emot och vevade med armarna, enligt mannen.

Medan han försökte mota ut henne skrek hon ”haha nu kommer polisen” och en stund senare ”nu har jag fått blåmärken”, uppger mannen.

Mannen sa att om hon inte gick därifrån skulle han hälla vatten på henne. Eftersom hon inte gick hällde han vatten över henne, och då gick hon.

Åtalet ogillades

Först nu, två år senare, har rättegånge­n ägt rum i Attunda tingsrätt. Kvinnan har visserlige­n gett ett trovärdigt intryck men det ”kan inte bortses från att hennes berättelse i vissa delar har varit otydlig och det har varit svårt att få en klar bild av vad som har hänt rent kronologis­kt”, menar rätten.

Dessutom är det enligt tingsrätte­n ”anmärkning­svärt” att kvinnans blåmärken framträder så starkt på fotografie­rna från Edsbergs vårdcentra­l redan 17–18 timmar efter händelsen. Mot den bakgrunden bedömde tingsrätte­n att bevisninge­n inte räckte och åtalet ogillades. Det innebar också att kvinnans begäran om drygt 8 000 kronor i skadestånd avslogs.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ETT FINGER I EN RÄKMACKA. Bråket i Edsberg, slutade med åtal om misshandel.
FOTO: MOSTPHOTOS ETT FINGER I EN RÄKMACKA. Bråket i Edsberg, slutade med åtal om misshandel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden