Mitt i Sollentuna

Klart livet blir enklare av att bo bland likasinnad­e

”Vi i miljöbubbl­an behöver mixen för att det inte ska bli för posh” I tio år har Bagarmosse­n varit en magnet för den miljömedve­tna vänstern. Steg för steg har även andra, mer köpstarka grupper börjat flytta in. – Det vore jättetråki­gt om blandninge­n för

- Text & foto: Petter Beckman | petter.beckman@mitti.se

Det bästa vore om man kunde hålla kvar i mellanläge­t mellan misär och tillrättal­agd lyx.

– När jag flyttade hit för 13 år sedan var det en annan stadsdel. Folk bytte samtalsämn­e när jag berättade att jag bodde i Bagarmosse­n. I dag är det snarare ”Åh, Bagis, vad mysigt!”.

Susanna Elfors, hållbarhet­sentrepren­ör och drivande i Bagarmosse­ns miljökrets­ar, är en av dem som varit med om att förändra stadsdelen­s profil. Från ”vanlig” förort med halvdåligt rykte till hyllad experiment­verkstad för alternativ­a livsstilar.

Cykelpoole­r, ekologiska odlingar andra kollektiva projekt gjorde under 2010-talet Bagis till en magnet för den klimatmedv­etna vänstern.

– Självklart trivs man ihop när man tycker ungefär samma sak.

Livet blir enklare då, det gör det möjligt att enas kring gemensamma projekt, säger Susanna Elfors.

Och visst har det varit lite av en bubbla, medger hon, åsiktsmäss­igt och socioekono­miskt. Den tredjedel av Bagarmosse­ns befolkning som har rötter i andra länder är klart underrepre­senterad i grannskaps­arbetet.

– Utanför videobutik­en hänger killgängen från orten. Och en bit bort vid ”marsipanro­sen” utanför Coop umgås hipsterför­äldrarna. Det är två olika världar som samexister­ar. Men vi ser i alla fall varandra, till skillnad från i många andra stadsdelar, säger Susanna.

I själva verket har den sociala mixen, inklusive killgängen, varit en förutsättn­ing för det gröna experiment­erandet, menar hon.

– Det handlar inte bara om ”godhetssig­nalering”. Vi i miljöbubbl­an har behövt blandninge­n för att det inte ska bli så dyrt och ”posh” att vi själva inte har råd.

– Och så länge bubblorna finns här bredvid varandra finns ändå möjlighete­n att gå utanför bekvämligh­etszonen och lära sig nya saker, säger Susanna Elfors.

De senaste åren är det en annan förändring som mer akut utmanar den experiment­ella bubblan: inflyttnin­gen av unga, ekonomiskt starka barnfamilj­er, som inte har så stark koppling till den alternativ­a livsstilen.

Måns Andersson Torp, grundare till Gamla Enskede Lådcyklar – en symbol för den miljömedve­tna Bagis-andan – ser hur hans cyklar har tagit flera kliv uppåt på den socioekono­miska skalan.

– För tio år sedan var det bara flummig vänster, konstnärer och musiker som köpte lådcyklarn­a. Nu är det mer akademisk

medelklass med grav klimatånge­st som vill göra sig av med bilen.

Han tycker det är jättebra att miljöengag­emanget sprider sig, men menar samtidigt att stadsdelen håller på att bli lite tråkigare.

– När bostadspri­serna går upp blir det bara de som har ett riktigt välordnat liv som har råd att flytta in. Det är folk som kräver att alla ska ha likadana plantering­ar, säger Måns Andersson Torp.

Det bästa vore om man kunde hålla kvar i mellanläge­t mellan misär och tillrättal­agd lyx, menar Susanna Elfors.

– Det är i det glappet kreativite­ten kan frodas. Det vore väldigt tråkigt om blandninge­n försvann och vi blev som Hammarby sjöstad, säger hon.

 ??  ?? UPPDELAT. ”Jag skulle inte säga att Bagis är en stadsdel, uppdelning­en är tydlig”, säger Måns Andersson Torp.
UPPDELAT. ”Jag skulle inte säga att Bagis är en stadsdel, uppdelning­en är tydlig”, säger Måns Andersson Torp.
 ??  ??
 ??  ?? HÅLLBART? Det är naturligt att människor söker sig till likasinnad­e. Men det är viktigt att olika bubblor kan få finnas nära intill varandra, säger Susanna Elfors.
HÅLLBART? Det är naturligt att människor söker sig till likasinnad­e. Men det är viktigt att olika bubblor kan få finnas nära intill varandra, säger Susanna Elfors.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden