Mitt i Sollentuna

50 000 Sollentuna­bor har fått dos 1

- Tomas Stark

Under vecka 40 konstatera­des 43 nya coronafall i Sollentuna, en liten ökning från veckan innan då det var 36 nya fall. Samtidigt har nu över 50 000 Sollentuna­bor fått dos 1.

Tendensen är likadan i så gott som hela landet. Smittsprid­ningen kan öka marginellt i vissa kommuner, men den ligger på en låg nivå. Det visar de senaste siffrorna från Folkhälsom­yndigheten.

– Vi har fortsatt en smittsprid­ning men den är nu på en stabil nivå och relativt låg jämfört med tidigare perioder, säger Karin Tegmark Wisell, avdelnings­chef och biträdande statsepide­miolog på Folkhälsom­yndigheten, vid torsdagens pressträff om coronaläge­t.

Detta gör att testning för fullvaccin­erade generellt inte behövs längre efter den 1 november. Däremot ska alla stanna hemma vid luftvägsin­fektion. Ovaccinera­de ska fortsatt testa sig för covid-19.

Den som är fullvaccin­erad, som nyligen har haft covid-19 eller som är under 6 år kan emellertid återgå till arbete, skola eller förskola när man känner sig frisk – utan test.

77,5 procent fullvaccin­erade I Sollentuna är 45730 personer fullvaccin­erade, vilket är 77,5 procent av alla invånare över 16 år. Antalet som har fått första sprutan har precis kravlat sig över 50 000-strecket, och andelen är 84,9 procent. Båda siffrorna ligger mycket nära rikssnitte­t som är 79,4 procent (två doser) och 84,4 procent (en dos).

Vaccinatio­n skyddar dig själv men också andra, understryk­er Karin Tegmark Wisell.

I takt med att smittsprid­ningen minskat syns även en långsamt nedåtgåend­e trend för antalet nyinlagda på iva, berättar Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsor­åd på Socialstyr­elsen.

– Det viktigaste budskapet är att risken för att behöva sjukvård är större bland ovaccinera­de, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden