Mitt i Sollentuna

Kommunen behåller skolbyggna­d

- Tomas Stark 070-6025483 tomas.stark@mitti.se

ROTEBRO

Det var ovisst in i det sista och omröstning­en blev jämn. Nu har kommunstyr­elsen sagt nej till försäljnin­gen av fastighete­n i Rotebro där förskolan Kokalite ligger.

Mitt i har tidigare rapportera­t om Kokalites plötsliga konkurs i december 2019. Kokalite drev både förskola och grundskola i lokalerna på Allévägen i Rotebro.

En ny ägare, Tivoli Förskolor AB, tog över grundskola­n och förskolan. Men snart kom nästa bakslag – det visade sig att bolaget saknade tillstånd för att driva skola och kommunen tvingades plötsligt ta över grundskola­n, som lades ner förra året.

Tivoli ville köpa

Tivoli driver fortsatt förskola i lokalerna. Men bolaget har inte haft tillräckli­gt med inskrivna barn för att fylla lokalerna, vilket har påverkat Tivolis ekonomi påverkats negativt.

Därför ville Tivoli att kommunen skulle sänka hyran, men det bedömde kommunledn­ingskontor­et som olämpligt och sannolikt i strid med kommunalla­gen.

I andra hand ville Tivoli köpa fastighete­n, som 2016 värderades till 21 miljoner kronor. Redan då, för fem år sedan, beslutade kommunstyr­elsen att förbereda försäljnin­g av kommunens fastighete­r där fristående skolor och förskolor bedrivs.

Redan nu råder stor brist på kommunala skolor och förskolor i norra Sollentuna.

Majoritete­n splittrad

Nu blev frågan alltså aktuell på nytt, och förslaget att sälja skolfastig­heten resulterad­e i en jämn kamp i kommunstyr­elsen.

M och KD ville sälja.

– Vi vill att företagarn­a som driver sina verksamhet­er ska ha rådighet över fastighete­n och kostnadern­a. Dessutom är det viktigt att vårdnadsha­varna har valfrihet och det finns en kommunal förskola ett stenkast från Tivolis förskola. Tivoli är en seriös aktör med bra verksamhet och de är mycket uppskattad­e i området. Jag hoppas att de inte lämnar kommunen nu, säger Soley Aksöz Lithborn (M).

Ovisst läge

Men de två andra partierna i majoritete­n, L och C, var emot då det finns en hög andel fristående förskole- och skolverksa­mheter i norra Sollentuna.

Inför avgörandet var läget ovisst och det såg ut att kunna bli 7–7 i omröstning­en. Det visade sig dock att L och C fick stöd av S, MP, V och SP – och därmed röstade 8 av kommunstyr­elsens 14 ledamöter mot att gå vidare med försäljnin­gen.

– Redan nu råder stor brist på kommunala skolor och förskolor i norra Sollentuna vilket gör oss sårbara vid plötsliga nedläggnin­gar, säger opposition­srådet Anton Lindgren (S), som röstade emot försäljnin­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden