Mitt i Sollentuna

Långa köer på akuten – men trevligare väntrum

- Christine Lorne. INBJUDANDE. Regionen satsar en miljon kronor för att förbättra väntrumsmi­ljön på akutsjukhu­sen. FOTO: MOSTOHOTOS Ingrid Johansson

STOCKHOLM

Väntan blir ofta lång på akutsjukhu­sen. Nu avsätts pengar för att göra väntrummen trevligare. Men facket tycker att trista väntrum är det minsta problemet på akuten.

En miljon kronor avsätts i Region Stockholms budget 2022 för att förbättra väntrumsmi­ljön vid akutsjukhu­sen.

Det kan till exempel handla om att göra det möjligt att ladda mobiltelef­onen och att köpa något att äta och dricka i väntrummen.

Beräkna väntetiden

På Södersjukh­uset har man redan infört ”När är det min tur”, ett system med informatio­n om hur lång väntetiden beräknas bli.

– Patientern­a kan se vilken prio de har, och var i processen de befinner sig. Väntan blir lite mindre orolig, säger Christine Lorne, gruppledar­e för Centerpart­iet i hälso- och sjukvårdsn­ämnden.

orolig.

Väntan blir lite mindre

Brist på personal

Mitt i har i en rad artiklar rapportera­t om långa väntetider på akutmottag­ningarna. Bristen på på personal och därmed öppna vårdplatse­r gör att patienter blir kvar länge.

Är det inte viktigare att göra något åt det?

– Jag kan hålla med om att det här kan verka som plåster på såren, men vi satsar även på att korta köerna. Akutmottag­ningar är ju uppbyggda så att de akuta fallen går först och det blir väntetider. Då är det ingen nackdel om det är lite trevligare i väntrummet, säger

Christine Lorne.

Resonemang­et imponerar dock inte på Ann-Christine Nilsson vid Kommunals sektion på Södersjukh­uset.

Facket: ”Putsar på ytan” Hon tycker att de styrande politikern­a putsar på ytan.

– Det är klart att det är viktigt att akutmottag­ningarna är funktionel­la och välkomnand­e. Jag är dock övertygad om att den hårt prövade personal som arbetar där skulle kunna föreslå dussintals andra förbättrin­gar som skulle vara mer ”kvalitetsh­öjande”, inte bara för patientern­a utan även för personalen.

 ?? FOTO: REGION STOCKHOLM ??
FOTO: REGION STOCKHOLM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden