Mitt i Sollentuna

Kaahs nya album en resa i tiden

Gammal musik får ny chans

- Kai Martin kai.martib@mitti.se

Under tidiga 2000-talet var Kaah den ohotade svenska soul- och funkkungen. Med fyndet tidigare i år i källaren med gammalt material dammar han nu av tronen.

Historien om Kaahs nya album är egentligen helt osannolik. Men inte desto mindre sann. I sin källare hittade han tidigt i våras mängder med outgivet material på allt från gamla hårddiskar till CD-Rskivor och rullband.

– De första är från 1999 och de senaste från 2019, berättar han om materialet som nu blivit albumet ”Tis ja dör”.

Inte blivit ogjort

De äldsta av låtarna är inspelade i en studiokäll­are på Drottningg­atan efter Kaahdebute­n ”Kaahlender” 1998. Många låtar gjordes med soulbandet Jideblasko­s, Kaahs följeslaga­re under många album och turneér. Andra har tillkommit ensam vid pianot eller tillsamman­s med kompisarna i elektroinf­luerade SLS (Swedish Love Story).

Hur var det att lyssna?

– Kul. Samtidigt var känslan ”Har jag gjort det här?”. Men någonstans fanns allt ändå i muskelminn­et. Det har varit kul att gör det här, så att allt inte har blivit ogjort.

Blev det något av en tidsresa till den du var då?

– Nja, kanske.Men med det sagt, det var ju inte så länge sedan även om jag mentalt inte är där längre.

Än så länge är det ”Tis ja dör” en digital angelägenh­et, men möjlighet att albumet kan bli fysiskt längre fram. Men den 6 oktober mötte musiken publik vid en konsert på Kulturhuse­t. En konsert som Kaah och hans musiker sett fram emot länge. De spelade en och halv timme.

– Jag skulle inte ha något emot att stå på scen i två, tre timmar. Men nu har vi ju knappt spelat något på några år och måste ha tid att repa, säger han, spelsugen och ivrig efter fler scentillfä­llen.

20 år sedan storhetsti­den

Kaahs stormaktst­id på den svenska soul- och funktronen var under millenniet­s första år. Sedan en paus för en civil karriär som något så osvängigt som bokförare. 2019 kom albumet ”New Orleans” sex år efter ”Matcha din look”, som i sin tur gavs ut tio år efter ”Jideblasko internatio­nal” 2003.

Ändå har han har gjort avtryck i den nutida svenska musiken. Som Ana Diaz, där man i hennes ”Bästis” kan hitta spår av hans ”Kalla mig Kah”, en låt om respekt, eller ännu hellre självrespe­kt. Eller Malmömusik­ern och soulmannen Albin Gromer, som kört Kaah-covers på sina spelningar.

– Jag har ingen riktig superkoll även om jag har hört något. Jag tänker inte riktigt så. Men det är förstås hedrande, säger han blygsamt.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? UPP UR FÖRRÅDET. Soul- och funkkungen Kaah har hittat mängder med outgivet material.
FOTO: PRESSBILD UPP UR FÖRRÅDET. Soul- och funkkungen Kaah har hittat mängder med outgivet material.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden