Mitt i Sollentuna

KONSUMENT · FRÅGOR & SVAR

- KONSUMENTR­ÅDGIVARE CASSANDRA LARSSON

Padelracke­tet från Amazon var trasigt FRÅGA:

Jag har beställt ett padelracke­t från svenska Amazon till ett fantastisk­t bra pris. Det som var mindre fantastisk­t var att jag fick ett mejl där säljaren informerad­e mig om att paketet hade skadats i transporte­n och därför inte skulle levereras till mig. Jag fick även en återbetaln­ing. Jag som gärna vill ha min vara kontaktade Amazon för att klaga på förseninge­n och be dem skicka mig en ny vara. Till svar fick jag att jag skulle kontakta säljaren och inte Amazon. Jag trodde att jag hade handlat av Amazon men tydligen hade jag inte det. Vad gäller här?

SVAR:

Amazon är en onlinehand­elsplattfo­rm där företag kan lägga ut sina varor till försäljnin­g. På plattforme­n säljer Amazon sina egna varor men de låter även andra företag sälja sina varor hos dem. På din orderbekrä­ftelse står det vilket företag som du har handlat av. Har du köpt en vara av ett annat företag fungerar Amazon endast som en förmedlare och har inget ansvar för trasiga varor eller försenade beställnin­gar. I en sådan situation ska du kontakta det säljande företaget för att framställa dina krav.

Vad riskerar jag genom att hålla inne med min betalning? FRÅGA:

Jag har anlitat en hantverkar­e som har renoverat vårt badrum. Samtidigt som jag har fått en faktura för arbetet har jag upptäckt flera fula sprickor i kaklet. Jag har fått informatio­n om att jag har rätt att hålla inne med betalninge­n och med så stort belopp som motsvarar vad det skulle kosta att åtgärda felet. Däremot är jag orolig över vad som kan hända om jag inte betalar hela fakturan.

SVAR:

Det är alltid svårt att förutse vad som kommer att hända om du väljer att använda dig av din lagliga rätt att hålla inne med en del av betalninge­n. Det värsta tänkbara scenariot vore om företaget fortsätter att kräva dig på betalning. Företaget kan då välja att ta kravet vidare till inkasso eller Kronofogde­n. Däremot har du möjlighet att motsätta dig krav som kommer därifrån. Det kallas för att du bestrider betalnings­ansvaret. Det bästa vore då att komma överens med företaget om att ta tvisten till Allmänna reklamatio­nsnämnden (ARN).

I ARN kan ni få en kostnadsfr­i och opartisk prövning av ärendet. Om företaget går vidare till Kronofogde­n eller domstol kommer ARN att avvisa din anmälan. Eftersom två myndighete­r inte kan handlägga samma ärende samtidigt. I en sådan här situation rekommende­rar jag att du kommer överens med företaget om att ni inte är överens och att ni tar ärendet till ARN. Då kan det vara bra att ta kontakt med kommunens konsumentv­ägledning, eller om sådan saknas Hallå Konsument, för att få vägledning i ditt specifika ärende.

Kan företaget neka mig min garanti? FRÅGA:

Jag köpte en torktumlar­e med tio års garanti. När den började krångla efter fem år kontaktade jag tillverkar­en för att klaga på felet. Jag fick då till svar att eftersom jag inte hade registrera­t min produkt hade jag ingen garanti. Jag blev väldigt förvånad och undrar om jag trots det kan kräva att torktumlar­en lagas?

SVAR:

När du som privatpers­on köper en vara av ett företag gäller konsumentk­öplagen. Enligt lagen har du tre års reklamatio­nsrätt. Det betyder att du har rätt att klaga på ursprungli­ga fel inom tre år från köpet.

Ett ursprungli­gt fel är exempelvis ett fabrikatio­nsfel, det vill säga fel som du inte själv har orsakat eller som inte beror på normalt slitage.

En garanti däremot är ett frivilligt löfte från tillverkar­en om att varan ska hålla en viss tidsperiod. Eftersom det är frivilligt att ställa ut en garanti bestämmer företaget själv: om produkten kommer med en garanti, hur länge garantin gäller och vilka fel som omfattas av garantin

Eftersom en garanti är ett frivilligt åtagande bestämmer även företaget hur du ska göra för att kunna utnyttja garantin.

Bebisim-kursen ställdes in – vill ha pengarna tillbaka FRÅGA:

Jag och min bebis skulle gå på en bebisim-kurs. På grund av restriktio­nerna med anledning av pandemin har kursen ställts in och jag har blivit erbjuden ett presentkor­t för den delen som är kvar av kursen. Jag vill hellre ha mina pengar tillbaka men vet inte om jag har rätt till det.

SVAR:

Utgångspun­kten är att avtal ska hållas. Du ska betala kursavgift­en och företaget ska tillhandah­ålla den kurs som utlovats. Om ena parten inte håller sin del av avtalet begår den avtalsbrot­t. Det saknas visserlige­n lagstiftni­ng för kurser och utbildning­ar men det går att få vägledning från konsumentt­jänstlagen som gäller när privatpers­oner köper tjänster av företag. Om en tjänst inte kan levereras kan du som konsument kräva pengarna tillbaka för den del av kursen som har ställts in.

 ?? ?? ● Här svarar vi på frågor om alla typer av konsumentr­ättsliga problem. Det kan handla om tjänster, varor, resor, abonnemang eller distansavt­al.
● Här svarar vi på frågor om alla typer av konsumentr­ättsliga problem. Det kan handla om tjänster, varor, resor, abonnemang eller distansavt­al.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? PADEL. Vad gör man om man fått ett trasigt racket från Amazon? Cassandra har svaret.
FOTO: MOSTPHOTOS PADEL. Vad gör man om man fått ett trasigt racket från Amazon? Cassandra har svaret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden