Mitt i Sollentuna

Succésatsn­ing på integratio­n bantas

Har hjälpt 442 utrikesföd­da till jobb

- Tomas Stark

Etablering­slyftet har sedan starten 2018 hjälpt 442 nyanlända och andra utrikesföd­da som står långt ifrån arbetsmark­naden till arbete. Nu står det klart att projektet fortsätter i ytterligar­e tre år, men i minskad omfattning.

SOLLENTUNA

Hittills har Etablering­slyftet stöttat 442 personer i Sollentuna, Väsby och Sigtuna ut i en anställnin­g och 95 personer in i CSN-studier. Det är 75 procent av de som deltagit.

– Det känns så bra. Jag vill inte bara sitta och vänta på bidrag, jag gillar att arbeta, har Rotebrobon Touni Almalouli tidigare sagt till Mitt i.

Han fick fast jobb efter att ha gjort praktik via Etablering­slyftet.

Nu är det klart att projektet fortsätter, sedan man beviljats ytterligar­e stöd från Europeiska socialfond­en (EFS).

Men det höll på att inte bli något alls. De tidigare pengarna från ESF tog slut – och kommunerna sköt inte till något.

Minskad budget

ESF tycker att de tre kommunerna vid det här laget borde ha implemente­rat Etablering­slyftet i sin ordinarie verksamhet, men det har inte skett. För att ett så ovanligt lyckat projekt inte ska läggas ner valde ESF trots det att bevilja ytterligar­e stöd. Etablering­slyftet kan nu fortsätta till december 2025, om än med minskad budget.

– Det innebär att vi inte kan jobba med lika många personer, eftersom vi har lite mindre personalst­yrka, säger Annika Nordgren, projektled­are för Etablering­slyftet.

S i Sollentuna föreslog att kommunen skulle anslå pengar för att säkra Etablering­slyftets framtid, men allianssty­ret ville inte det.

Anna Juhlin (C), ny ordförande i Sollentuna­s kompetenso­ch arbetsmark­nadsnämnd, är optimistis­k när det gäller framtiden för satsningen, även efter 2025.

– Den här mandatperi­oden kan vi kartlägga allt kring projektet och se hur vi ska kunna se till att det får en fortsättni­ng, säger hon.

Thomas Fäldt (Väsbys Bästa), ny ordförande för Väsbys näringsliv­s- och kompetensu­tskott, vill tro att kommunerna skulle ha försökt att få in pengar via andra vägar om man inte hade fått fortsatt stöd av EFS.

– Ja, det är ju en framgångss­aga från början till slut, säger han.

Hade det varit aktuellt att gå in med kommunens egna pengar för att säkra projektets framtid?

– Det tror jag, men jag vågar inte säga att vi skulle ha fått ihop 20 miljoner.

Det är ju en framgångss­aga från början till slut.

 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? Sanaz Mirzajee, coach på Etablering­slyftet, och Rotebrobon Touni Almalouli som via hjälp med praktikpla­ts fått fast anställnin­g som ekonomiass­istent.
FOTO: TOMAS STARK Sanaz Mirzajee, coach på Etablering­slyftet, och Rotebrobon Touni Almalouli som via hjälp med praktikpla­ts fått fast anställnin­g som ekonomiass­istent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden