Mitt i Sollentuna

Utbredd sexhandel

Polisen vet vad som sker men har svårt att stoppa

-

Mitt i har genom poliskällo­r och domar från Attunda tingsrätt kunnat slå fast att hotellläge­nheter på Stockholm Hotel Apartments Sollentuna på Djupdalsvä­gen sedan flera år används för organisera­d sexhandel.

Vid två tillfällen, i november 2021 och i november 2022 har polisen gjort riktade insatser mot sexköp på hotellet. Vid båda tillfällen­a kunde man på bara några få dagar upprätta drygt tio anmälninga­r om misstänkta köp eller försök till köp av sexuella tjänster.

– Mycket av brottsligh­eten sker i det dolda och upptäcks inte om man inte riktar arbetet mot det, säger

Lisa Lindberg, områdespol­is i Sollentuna.

”Förtäckta bordeller”

Människoha­ndelssekti­onen hos polisen i region Stockholm har som mål att göra fler och mer omfattande spaningsin­satser. Ärendena är dock många och därför är det viktigt att även lokalpolis­områdena bedriver egna insatser. Det menar Linda Törngren på människoha­ndelssekti­onen. – Jag vågar påstå att det finns förtäckta bordeller i samtliga lokalpolis­områden i region Stockholm i form av hotell där prostituer­ade befinner sig, massagesal­onger och lägenheter som hyrs ut via olika förmedlars­ajter, säger hon.

Knarkcentr­al i Norrviken

Den senaste tiden har framför allt den utbredda kriminalit­eten på lägenhetsh­otell uppmärksam­mats.

Mitt i skrev nyligen om två unga kvinnor som dömts till långa fängelsest­raff efter att polisen hittat narkotika till ett gatuvärde av 40 miljoner kronor på ett lägenhetsh­otell i Norrviken.

Ett annat lägenhetsh­otell, i Sundbyberg, har enligt en tingsrätts­dom haft över 160 utryckning­ar de senaste två åren. Där handlar det bland annat om narkotikaf­örsäljning, sexhandel och bränder, rapportera­r SVT.

– Där det finns lägenhetsh­otell finns det väldigt ofta prostituti­on, säger Magnus Kjellberg, utredare på sexualbrot­tsgruppen i polisområd­e Stockholm Nord.

Lägenhetsh­otellen är ofta är obemannade, vilket de kriminella utnyttjar.

– Det blir anonymare och den mänskliga kontrollen på plats tappas. Generellt tycker jag ändå att vi har en god samverkan med alla hotellen i kommunen,

Jag vågar påstå att det finns förtäckta bordeller i samtliga lokalpolis­områden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden