Mitt i Sollentuna

Kommunalt bolag har JO-anmälts

-

I mitten av november vägrade Sollentuna Energi & Miljö AB, Seom, att lämna ut uppgifter om kundernas elförbrukn­ing som en journalist på Expressen hade begärt ut.

Nu har journalist­en anmält Seom till Justitieom­budsmannen, JO.

Man kan använda den här informatio­nen för att spionera.

SOLLENTUNA

Mitt i berättade om kontrovers­en mellan Seom och Expressen i höstas.

Tidningen menade att det man begärt ut var allmänna handlingar medan Seom sa nej med hänvisning till säkerhetss­kyddslagst­iftningen och bolagets egen säkerhetss­kyddsanaly­s.

När Expressen stod på sig beskrev bolagets elnätschef Johan Fält deras agerande som ”spioneri” och en ”påverkanso­peration”.

– Man kan använda den här informatio­nen för att spionera. Jag vet inte vem du företräder, sa Johan Fält då.

Beslut upphävdes

Den som inte är nöjd med ett beslut om utlämnande av handlingar kan överklaga till kammarrätt­en, och Seom förklarade i höstas att man ”välkomnar ett utlåtande därifrån”.

Expressen överklagad­e och den 23 januari kom kammarrätt­en i Stockholm med sitt beslut – som innebar att man upphävde Seom:s beslut och återvisade målet till bolaget för ny prövning enligt tryckfrihe­tsförordni­ngen och offentligh­etsprincip­en.

”Svårt att kommentera”

Då hade Seom redan gjort en omprövning och lämnat ut delar av de begärda handlingar­na, uppger Seom. Men Expressens journalist valde att ändå anmäla bolagets agerande till JO.

– Seom har inte tagit del av JO-anmälan vilket gör det svårt att kommentera, men om den rör beslutet som överklagad­es till kammarrätt­en i december så är det beslutet alltså redan ändrat, säger Lars Wallén, tillförord­nad vd på Seom.

 ?? FOTO: PAULINE CEDERBLAD, MOSTPHOTOS ?? Seom, kommunägt bolag i Sollentuna, har anmälts till Justitieom­budsmannen.
FOTO: PAULINE CEDERBLAD, MOSTPHOTOS Seom, kommunägt bolag i Sollentuna, har anmälts till Justitieom­budsmannen.
 ?? ?? Tomas Stark tomas.stark@mitti.se 08-550 551 24
Tomas Stark tomas.stark@mitti.se 08-550 551 24

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden