Mitt i Sollentuna

Unga skaffar e-cigg från kriminella kretsar

POLISENS VARNING. ”Det smusslas och jag ser det som ett riskbeteen­de”

- Tomas Stark

Användande­t av e-cigaretter ökar kraftigt i hela Sollentuna lokalpolis­område, och det kryper dessutom allt lägre ner i åldrarna.

Men det är inte bruket i sig som i oroar polisen mest utan sättet som ungdomarna skaffar sina e-cigg.

SOLLENTUNA

– Vi ser att sättet och sammanhang­et som e-cigaretter­na säljs och brukas i många gånger liknar ljusskygga överlåtels­er av narkotika mellan äldre, säger Kristian Bergström, kommunpoli­s i

Sollentuna.

Sollentuna­polisen går nu ut och varnar föräldrar i Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna då man har märkt att fler barn i yngre tonåren allt oftare påträffas med e-cigaretter, eller vejp som de också kallas, i skolan och på fritids.

– E-cigaretter är ett ganska nytt fenomen och många föräldrar vet nog inte hur en e-cigg ser ut, säger Kristian Bergström.

Ser ut som en penna

E-cigaretten ser ut som en färgglad penna. Den innehåller ofta nikotin och smaksätts med frukt- godis- eller ibland cannabisol­ja.

Åldersgrän­sen är 18 år, men e-cigaretter säljs ofta via grupper på Snapchat och Instagram där ungdomar kan bli mellanhänd­er till större kriminella sammanhang som förbigår tobakslage­n.

Polisen har gjort större beslag av misstänkta smuggele-cigaretter hos unga personer under 15 år.

Utveckling­en oroar Kristian Bergström då allt fler rapporter om e-cigaretter kommit in från skolorna det senaste året.

– Att unga tjuvröker är inte nytt och det är inte rökandet i sig vi reagerar på, även om det så klart inte är bra, utan att hanteringe­n liknar den vid narkotika. Det smusslas och jag ser det som ett riskbeteen­de.

E-cigaretter säljs ofta via grupper på Snapchat och Instagram där ungdomarna kan bli mellanhänd­er till större kriminella sammanhang, vilket gör att de riskerar att komma väldigt nära kriminella kretsar, menar Kristian Bergström.

Rektorn: Lätt att få tag på

Katarina Österberg, rektor på Sofielunds­kolan, berättar att hon och hennes kolleger på andra skolor har noterat att allt fler och allt yngre använder e-cigaretter.

– Vi har gått ut och pinpointat det här för att stoppa trenden. Problemet är att de inte luktar. Har någon rökt en vanlig cigarett så kan vi sniffa oss till det, men e-cigaretter­na luktar antingen godis eller ingenting alls, säger hon.

Ett annat problem är att de är så pass lättillgän­gliga då de går att beställa på nätet, anser

Katarina Österberg.

– Vi hör dessutom från vårdnadsha­vare och elever att det finns handlare både här i området och i andra kommuner där det är lätt att köpa fast man inte har åldern inne.

Många föräldrar vet nog inte hur en ecigg ser ut.

Hur unga elever är det som använder e-cigg?

– Det har gått ner till 13 år, kanske ännu yngre ibland. Bland våra ungdomar har man trott att det inte är lika farligt som vanliga cigaretter, och e-cigaretter glorifiera­s på exempelvis sociala medier. Det har gjort att fler än tidigare har provat, främst det senaste halvåret har vi sett en ökning.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Användande­t av e-cigaretter har ökat markant bland minderårig­a i Sollentuna, Väsby och Sigtuna.
FOTO: MOSTPHOTOS Användande­t av e-cigaretter har ökat markant bland minderårig­a i Sollentuna, Väsby och Sigtuna.
 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? Kristian Bergström, kommunpoli­s i Sollentuna.
FOTO: TOMAS STARK Kristian Bergström, kommunpoli­s i Sollentuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden