Mitt i Sollentuna

V kritiska till kontroller på linje 179

”Utpekande, rent av rasistiskt”

- Emma Löf Hagström

Efter problemen på buss 179 har så kallade storkontro­ller med poliser införts. Men Vänsterpar­tiet är kritiskt till kontroller­na som de kallar rasistiska.

SOLLENTUNA/VÄSTERORT

Busslinje 179 mellan Vällingby och Sollentuna har i flera år haft problem med trängsel, plankning och hotfull arbetsmilj­ö för chaufförer och biljettkon­trollanter. Något som Mitt i har skrivit om tidigare. På trafiknämn­dens senaste sammanträd­e hade Vänsterpar­tiet gjort en skrivelse om situatione­n, där fokus låg på frågor om trängseln och på hur förvaltnin­gen arbetar med att lösa problemati­ken.

I förvaltnin­gens svar framkommer bland annat att man gör så kallade storkontro­ller på linjen tillsamman­s med ordningsva­kter och polis, där bussen stannas på en överenskom­men plats och samtliga passagerar­e sedan kontroller­as, något Anna Sehlin (V), opposition­regionråd, reagerade starkt på.

– Det är enormt stigmatise­rande och utpekande, rent av rasistiskt. Mig veterligen sker det inte på det här sättet på någon annan linje än på just 179:an, det skulle ju aldrig ske på fyrans buss i stan, säger hon.

Måste motiveras

Kontroller­na behöver motiveras mycket bättre, menar hon. Linjen lider av stor trängselpr­oblematik, vilket enligt V är det viktigaste problemet att lösa.

– Jag har själv varit i Kista och tittat, och då trängde sig folk på genom bakdörrarn­a bara för att få komma med bussen. Vad är meningen med att göra storkontro­ller när situatione­n redan är så utsatt? I stället borde man kolla på andra lösningar för att motverka plankning, som en möjlighet att kunna blippa sin biljett vid bussens bakdörrar.

I svaret bekräftar trafikförv­altningen att just linje 179 är den enda linjen där poliser är närvarande under storkontro­llerna, eftersom ordningsva­kterna har ett skyddsstop­p, på grund av tidigare hotfulla situatione­r.

Mitt i har försökt nå ansvariga valt att återkomma via mejl.

”Storkontro­llerna är inte unika för linje 179 utan görs över hela länet. På linje 179 har dock funnits indikation­er på hög fuskåkning”, skriver presskommu­nikatör Natalie Nordenswan.

Hon skriver att de är väl medvetna om trängselpr­oblematike­n.

”Vi kör redan med 4-5-minuterstr­afik i rusningsti­der. Tyvärr är det svårt att köra så många fler turer än så av den enkla anledninge­n att bussarna riskerar att köra ikapp varandra och dessutom korka igen trafiken.”, skriver hon.

Skulle ju aldrig ske på fyrans buss.

 ?? FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ?? Trängseln och svårighete­rna att komma med buss 179 i rusning är linjens största problem, tycker Vänsterpar­tiet.
FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM Trängseln och svårighete­rna att komma med buss 179 i rusning är linjens största problem, tycker Vänsterpar­tiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden