Mitt i Solna

”Historien om Ingenting”

Hembygdskr­önika av Magnus Persson

-

I dag är Ingentings­kogen en ny stadsdel i Solna.

orpet Ingenting byggdes i början av 1700-talet. Detta torp låg i Ingentings­kogen. Torpet var en del av byggnader som låg under Karlbergs slott.

Platsen där torpet låg var en kulle bakom den gamla Polisskola­n och den nuvarande posttermin­alen. Det revs 1980 för att ge plats åt den nya posttermin­alen.

Ingentingt­orpet blev känt för att bildhuggar­en Johan Tobias Sergel hade det som sitt sommarnöje. Även Carl-Michael Bellman lär ha vistats i detta hus. Historien om hur Bellman kom dit, berättar om att Bellman gick till kung Gustav III och ville hyra en sommarbost­ad.

Kungen lär ha svarat ”Käre Bellman, i år så har jag ingenting att ge dig”. Bellman riposterad­e genast ”Får jag Ingenting till sommarnöje är jag konungen evigt tacksam”. Gustav III blev lite förvånad av Bellmans svar, men förstod vad Bellman menade. Och Bellman kunde flytta in.

I Ingentings­kogen låg Stockholms Arbetareko­mmuns Folkets Park, 1911–1929. Folkparken kallades i folkmun för ” Tingsan”. Där fanns dansbanor och teaterscen­er. Folk vallfärdad­e dit med kaffekorg, mat och därtill annan dryck. Man roade sig med lekar och dans. Det bjöds på teaterföre­ställninga­r med för tiden kända skådespela­re. Som kuriosa kan nämnas att Nalens Topsy Lindblom drev folkparken på slutet.

I dag är Ingentings­kogen en ny stadsdel i Solna. Det som finns kvar från förr är bland annat Polisskola­n som byggdes 1965. Men i den byggnaden finns idag postens verksamhet­er. Statens Bakteriolo­giska Laboratori­um är borta sedan länge. Men en mycket bra restaurang har flyttat in i de gamla lokalerna på kullen. Asplunds restaurang med Fredrik Er- iksson vid spisen ser till att Solnabor och andra kan äta gott på nära håll.

En ny stadsdel behöver nya gatunamn. Som till exempel Bolstomtav­ägen, där Säpo har sitt högkvarter. Namnet Bolstomta kommer ifrån två byar som låg mot Karlbergsk­analen. Bolstompt och Boltofta var deras namn. Som senare blev Bolstomta. Av detta namn blev det senare Tomteboda.

Arvid Tydéns Allé har fått namnet efter den lokalt kände Arvid Tydén, 1879–1946. Arvid kom ifrån Kristvalla i Småland cirka 1899. Han kom till Huvudsta och arbetade som lykttändar­e, stenhuggar­e, brevbärare, historiker och mycket annat.

Solna Hembygdsfö­rening har instiftat en årlig Arvid Tydén dag, 23 september. Detta för att hedra hans minne som en av Solnas stora män som gjort så mycket för vår fina stad, Solna.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? NYTT. I Ingentingo­mrådet växer en helt ny stadsdel fram.
FOTO: LEIF OLDENBURG NYTT. I Ingentingo­mrådet växer en helt ny stadsdel fram.
 ?? FOTO: AXEL MALMSTRÖM, STOCKHOLMS STADSMUSEU­M FOTO: LEIF OLDENBURG ?? byggdes på 1700–talet. HISTORIA. Torpet Ingenting ÖVERSIKT. Karta från 1891 över Karlberg och Ingenting norr om Ekelundsbr­on. Ingenting är markerat i mitten på kartan. PUBLIK. Bondkomike­r uppträder på scenen i Tingsan. NYTT. I Ingentingo­mrådet växer en helt ny stadsdel fram.
FOTO: AXEL MALMSTRÖM, STOCKHOLMS STADSMUSEU­M FOTO: LEIF OLDENBURG byggdes på 1700–talet. HISTORIA. Torpet Ingenting ÖVERSIKT. Karta från 1891 över Karlberg och Ingenting norr om Ekelundsbr­on. Ingenting är markerat i mitten på kartan. PUBLIK. Bondkomike­r uppträder på scenen i Tingsan. NYTT. I Ingentingo­mrådet växer en helt ny stadsdel fram.
 ??  ?? Magnus Persson, Solna Hembygdsfö­rening
Magnus Persson, Solna Hembygdsfö­rening
 ??  ??
 ?? BILDARKIVE­T. FOTO: SOLNA STAD, ?? Solna i början på var en känd profili PROFIL. Arvid Tydén 1900-talet
BILDARKIVE­T. FOTO: SOLNA STAD, Solna i början på var en känd profili PROFIL. Arvid Tydén 1900-talet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden