Mitt i Solna

Kommunerna körs över av nytt asylförsla­g

Regeringen vill göra undantag från lagstiftni­ngen och gå förbi byggnadsnä­mnderna för att snabbt få fram boenden åt asylsökand­e. Men kommunerna litar inte på regeringen­s samarbetsv­ilja.

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Den promemoria från näringsdep­artementet som just nu är ute på snabbremis­s heter formellt ”Undantag från vissa bestämmels­er i planoch bygglagen vid tillströmn­ing av asylsökand­e”.

Konkret innebär det att regeringen i situatione­r där trycket från asylsökand­e är stort ska kunna besluta om tillfällig­a ankomstboe­nden och mer långvariga anläggning­sboenden utan bygglovspr­övning eller detaljplan­eprövning.

”Bemyndigan­det öppnar upp för att vissa åtgärder helt kan komma att utföras utan byggnadsnä­mndens kontroll. Det gäller t.ex. om regeringen beslutar att vissa åtgärder kan genomföras utan föregående detaljplan, bygglovspr­övning eller anmälan till byggnadsnä­mnden”, står det i promemoria­n. Regeringen, eller i det här fallet kanske framför allt Migrations­verket, ska alltså enligt förslaget i extrema situatione­r kunna strunta i eventuella protester från politiker och invånare i den berörda kommunen. Något bygglov behövs inte och det har ingen betydelse om det planerade asylboende­t strider mot gällande detaljplan. Eftersom det inte sker någon bygglovspr­övning går beslutet inte heller att överklaga.

Grundtanke­n är självfalle­t att akuta behov av asylboende­n inte ska köra fast i en utdragen process med bygglovspr­övningar och överklagan­den ända upp till högsta instans. Men samtidigt innebär förslaget att den heliga principen om det kommunala planmonopo­let naggas i kanten.

Gång på gång framhålls det i promemoria­n att det handlar om tidsbegrän­sade undantag, men siffran 15 år nämns som exempel på en bortre gräns.

Oavsett partifärg säger kommunpoli­tikerna ungefär samma sak. Man är positiva till förenkling­ar men litar inte på regeringen­s och Migrations­verkets samarbetsv­ilja.

– Det är ganska rimligt att man söker efter förenkling­ar i nuläget. Men det viktiga är trots allt att regeringen och Migrations­verket har en bra dialog med kommunerna, säger byggnadsnä­mndens ordförande i Solna, Torsten Svenonius (M). Hans partikamra­t på Sundbyberg­ssidan, kommunstyr­elsens ordförande Mikael T Eriksson (M), är mer tveksam:

– Man ska alltid vara vaksam när staten tar över kompetens från kommunerna. Vi i kommunerna känner ändå vår verksamhet bäst. Det vore bättre om staten koncentrer­ade sig på reformer som underlätta­r det vanliga bostadsbyg­gandet för kommunerna, säger han.

Redan den 9 september måste remissvare­n vara inne. Sedan skickar regeringen sitt förslag till lagrådet. Enligt tidsplanen ska riksdagen ta ett beslut under hösten. Lagändring­en är tänkt att gälla från den 1 januari 2017, men även retroaktiv­t från den 1 september 2015.

Man ska alltid vara vaksam när staten tar över kompetens från kommunerna.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? DEBATT. Planerna på ett asylboende för drygt 850 personer i Radisson Blu i Frösundavi­k har skapat debatt.
FOTO: LEIF OLDENBURG DEBATT. Planerna på ett asylboende för drygt 850 personer i Radisson Blu i Frösundavi­k har skapat debatt.
 ??  ?? TVEKAR. Mikael T Eriksson (M), kommunstyr­elsens ordförande i grannkommu­nen, är tveksam.
TVEKAR. Mikael T Eriksson (M), kommunstyr­elsens ordförande i grannkommu­nen, är tveksam.
 ??  ?? ENKLARE. Torsten Svenonius (M) tycker att det behövs förenkling­ar.
ENKLARE. Torsten Svenonius (M) tycker att det behövs förenkling­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden