Mitt i Solna

”Återupprät­ta tunnelbane­polisen”

- Kristoffer Tamsons (M), trafikland­stingsråd

Främst är dessa utmaningar kopplade till när vi på kvällar eller nätter rör oss utanför själva kollektivt­rafiken, men befinner oss i anslutning till den. Därutöver upplevs närvaron av våld och brott öka generellt i samhället.

Våldet söker sig också in i kollektivt­rafiken. Det gäller inte minst tunnelbana­n. Den plats där flest stockholma­re befinner sig i rörelse och det inte minst just kvällar och nätter. Därför har Moderatern­a ett anspråkslö­st, men likväl nödvändigt förslag: Återupprät­ta tunnelbane­polisen.

Tunnelbana­n måste tydligare och bättre än i dag prioritera­s i polisens arbete. Detta inte bara när olyckan varit framme eller ett brott har begåtts, utan också förebyggan­de, med regelbunde­n synlig närvaro.

Varje år satsar vi runt 200 miljoner kronor på olika trygghetss­kapande åtgärder i form av både ordningsva­kter, trygghetsv­ärdar, trygghetsk­ameror och en rad andra insatser. Bland annat har vi inrättat ett särskilt trygghetsn­ummer dit alla kan ringa för snabb hjälp och kontakt. Dessa satsningar gör vi gärna. Tyvärr gör vi dem i dag inte som en extra insats utöver dem som polis och rättsväsen­de utför, utan i avsaknad av en tydlig närvaro från dessa.

Ett tydligt uttryck för detta är den tunnelbane­polis som en gång uppgick till runt 150 poliser, men som i dag i praktiken försvunnit. Återupprät­ta tunnelbane­polisen. Kort sagt. Det vore inte bara välkommet, det är alltmer nödvändigt.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ?? ÅTERUPPRÄT­TA. M i landstinge­t vill få ned polisen i tunnelbana­n.
ÅTERUPPRÄT­TA. M i landstinge­t vill få ned polisen i tunnelbana­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden