Mitt i Solna

Prideparad­en lockade 45 000

Förra lördagens begivenhet var naturligtv­is Prideparad­en – den nittonde i ordningen – då tusentals nyfikna kantade Stockholms gator.

- Michael Folmer

Höga tillrop, glada färger och riktig feststämni­ng genomsyrad­e lördagens Prideparad. Runt 45 000 personer hade samlats utmed Stockholms gator för att se de cirka 200 färggranna ekipagen i Prideparad­en med Pride Park (Östermalms IP) som slutstatio­n. I år var temat ” Vem bestämmer?”

Många föreningar, politiska partier, organisati­oner och privatpers­oner gick i paraden för att visa sitt stöd till hbtq-personer. En grupp var ”blåljusper­sonal” dvs polis, ambulans och brandkår.

– Vi från Brandkåren Attunda har deltagit många gånger i Prideparad­en. Vi tycker att det är viktigt att visa vårt stöd för alla människor och att våra organisati­oner är för mångfald och jämställdh­et. ”Blåljusper­sonalen” har under senare tid blivit attackerad­e med bland annat stenkastni­ng under våra utryckning­ar. Vi måste visa att vi är en räddningst­jänst för alla, sa Veronica Stolt, kommunikat­ionsstrate­g på Brandkåren Attunda.

De politiska partierna var naturligtv­is represente­rade under paraden. Ebba Busch Thor gick i spetsen för Kristdemok­raterna. Hon är den första någonsin av kristdemok­raternas partiledar­e som gått i paraden.

– Det är en härlig stämning. Alla är glada och på gott humör. Extra kul att jag får leda partiet med Ebba Busch Thor till Pride Park, sa Sofia Modigh från Sollentuna.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? DELTOG. Brandkåren Attunda laddar inför den långa paraden till Pride Park som är slutstatio­nen.
FOTO: MICHAEL FOLMER DELTOG. Brandkåren Attunda laddar inför den långa paraden till Pride Park som är slutstatio­nen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden