Mitt i Solna

Dom i Solna tingsrätt gör det svindyrt att springa på spåren

Funderar du på att gena över spåret för att hinna med rätta tuben hem? Förutom risken att förlora livhanken finns det nu ytterligar­e ett skäl: genvägen kan stå dig sjukt dyrt, enligt en ny dom i Solna tingsrätt.

- Sophie Stigfur

Trots förbudet väljer allt fler att hoppa ner på tunnelbane­spåren. 2014 rapportera­des 550 fall, en siffra som stigit till 613 under 2015. Utveckling­en är högst angelägen att stoppa, menar Bengt Carlsson, säkerhetsd­irektör på MTR.

– Jag tror inte folk förstår hur otroligt farligt det är. De allra flesta fallen handlar om människor som tappat något på spåren och hoppar ned för att hämta det eller folk som ska urinera, men vi ser också allt fler människor som går ner för att fånga Pokémons, säger Bengt Carlsson.

Han välkomnar därför den unika dom som föll i Solna tingsrätt i juni, då en man som vistats olovligt på spåren i Västra skogen dömdes att betala 106 539 kronor i skadestånd till MTR.

Normalt straffas olovligt spring på tunnelbane­spåren bara med böter på 1 000 kronor. Men eftersom tunnelbane­trafiken tvingades så still under 46 minuter i sökandet efter mannen, häv- dade MTR att företaget lidit ekonomisk skada av händelsen – och vann.

– Han blev skyldig att betala den summa som vi på MTR måste betala SL för utebliven trafik. Jag hoppas att det kommer få en avskräckan­de effekt, säger Bengt Carlsson.

Domen är den första i sitt slag och kan komma att leda till att fler spårspring­are blir tvingade att betala stora skadestånd­sbelopp framöver.

– O ja. Vi kommer att driva fler fall. Inte för att det kostar oss pengar när trafi- ken står still, utan för att det är livsfarlig­t. Dessutom leder det till problem för vår personal såväl som för resenärern­a. Vi måste få stopp på det här, säger Bengt Carlsson.

Jag hoppas att det kommer få en avskräckan­de effekt. Bengt Carlsson, säkerhetsd­irektör på MTR.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SPÅRSPRING. Att gena över spåren är inte bara farligt. Man kan dessutom bli skadestånd­sskyldig med sexsiffrig­a belopp.
FOTO: MOSTPHOTOS SPÅRSPRING. Att gena över spåren är inte bara farligt. Man kan dessutom bli skadestånd­sskyldig med sexsiffrig­a belopp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden