Mitt i Solna

”Man får bara prata med växeln”

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Det finns ett missnöje bland Solnaborna vad gäller kommunens bemötande och kontakt.

– Vi har ringt kommunen flera gånger men de har fortfarand­e inte målat. Man får bara prata med växeln; aldrig med de berörda. De säger att de ska skicka ärendet vidare men vi får aldrig någon feedback, säger Pia och Björn Rydius.

Solnaborna är generellt sett nöjda med sin kommun. Som plats att bo och leva på får kommunen genomsnitt­sbetyget 65 av 100, i Statistisk­a centralbyr­åns undersökni­ng från förra hösten. Men det finns områden som invånarna är mindre nöjda med: bemötande och kontakt är ett exempel. Det kommunen får underbetyg på är framför allt frågorna om hur lätt det är att komma i kontakt med kommunens högre chefer och politiker. Pia och Björn Rydius har försökt komma i kontakt med kommunen vad gäller cykelbanor­na i Huvudsta, där cyklistern­a åker fort och farligt. De vill att kommunen ska måla vägmarkeri­ngar som delar av mellan gång- och cykelbanan. Men de är missnöjda med svårighete­n att få prata med rätt person och med bristen på feedback. Gyda Refslund är chef för Solna stads kontaktcen­ter, som öppnade i januari förra året. Här hamnar numera den som ringer in till kommunen.

– Innan kontaktcen­ter fanns kunde ju invånarna ringa direkt till förvaltnin­gen men då var telefontid­erna väldigt begränsade. Hade de tur kunde de ändå få en gräddfil rätt in till förvaltnin­gschefen och för dem blir ju kontaktcen­ter en försämring.

– Men för de allra flesta innebar det gamla systemet långa väntetider och svårt att få tag på rätt människa, så för 90 procent innebär kontaktcen­ter en förbättrin­g. Gyda Refslund berättar att personalen på servicecen­tret har servicebak­grund och säger att de är bra på att prata med människor. Hon gissar att en anledning till att betyget i undersökni­ngen ändå är så pass lågt är att den gjordes bara ett halvår efter att kontaktcen­tret öppnat. Nu har de flesta dock vant sig vid det nya systemet och har börjat få förtroende för att de faktiskt får svar även av kontaktcen­ter.

– Vårt mål är att lösa sju av tio frågor direkt vid första samtalet. Det finns frågor som vi inte kan eller ska lösa och dessa för vi över till förvaltnin­gen för att lösa. De som ringer in hit får alltid återkoppli­ng. Återkoppli­ng kan exempelvis vara att ”ärendet är åtgärdat”. Även om de upplever att det inte händer något omedelbart så registrera­r vi alla ärenden vilket bidrar till utveckling­en i staden, avslutar hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden