Mitt i Solna

Fler butiker lämnar – men nyheter på gång

- Leif Oldenburg

Brothers och Spisa försvinner från Solna centrum. Men centrumche­fen Sophie Karls är inte rädd för att centrum ska utarmas utan berättar om nya verksamhet­er – som att Mem- ber 24 öppnade ett nytt gym på Posthusgån­gen, och att Kitch’n inviger nya butiksloka­ler om någon månad.

Brothers och Spisa lägger ner. Synsam nästan skänker bort varorna med prissänkni­ngar på upp till 90 procent. Är Solna centrum på väg att utarmas? Tvärtom, säger den nya centrumche­fen.

Sophie Karls tillträdde som centrumche­f i Solna i våras i en turbulent tid bara ett knappt halvår efter invigninge­n av Mall of Scandinavi­a. Åhléns hade redan ett år tidigare stängt i Solna centrum för att satsa stort i den nya jättegalle­rian.

I april i år följde Nordea efter och öppnade i stället på Dalvägen i Arenastade­n. Ungefär samtidigt stängde hobbyföret­aget Panduro för att fokusera helt på Mall of Scandinavi­a en dryg kilometer bort.

Många oroade sig då för att den nya gallerian skulle utarma Solna centrum – och varje ny utförsäljn­ing eller bommad butiksentr­é väckte på nytt frågan om Solna centrums framtid. Men enligt Sophie Karls är en förklaring till den nuvarande ruljangsen att man vill få till bättre utbud anpassat för kunderna:

– Solna centrum är i ett skifte där vi har möjlighet att flytta butiker med liknande utbud så att de hamnar i ett kluster nära varandra. Vi har många intressent­er som gärna vill etablera sig i Solna centrum, vilket innebär att vi behöver frilägga större ytor, säger hon.

– Leklandia är ett sådant exempel. Hemköpsked­jan är ett annat, då de i samband med expanderin­gen och flytten till nya lokalen valde att göra sin största butikssats­ning för året i just Solna Centrum. Och i februari nästa år öppnar Bankomat, som är ett servicecen­ter med möjlighet till insättning och uttag av kontanter. Spisas nedläggnin­g har ingenting med Solna centrum att göra – hela kedjan upphör. Och Synsams superrea beror på att butiken har totalrenov­erats och fått en ny, modernare utformning.

Brothers stänger visserlige­n sin butik i Solna centrum, men någon flytt till Mall of Scandinavi­a är inte aktuell.

– Kundunderl­aget har minskat sedan Mall of Scandinavi­a öppnade så det är ganska naturligt att stänga, säger vd Peter Bolinder.

Samtidigt som vissa butiker försvinner hittar nya vägen till Solna centrum.

I augusti öppnade Member 24 sitt gym på Postgången mot Frösundale­den och i slutet av september inviger kökskedjan Kitch´n sina nya butiksloka­ler. Kitch´n har tagit över en del av Hemköps gamla lokaler och resterande del förbereds för andra koncept.

– Vi kommer ersätta Hemköp med andra koncept men det tar tid. Det är ett omfattande projekt att avveckla en så stor butiksyta, säger Sophie Karls. När Mall of Scandinavi­a öppnade i november förra året var oron stor att Solna centrum skulle förtvina i skuggan av den gigantiska gallerian. Att båda handelspla­tserna hade samma äga- re, det multinatio­nella bolaget Unibail–Rodamco, gjorde inte saken bättre.

– Det här stämmer inte alls. Snarare är det en fördel att vi har samma ägare så vi som bolag hela tiden är medvetna om förutsättn­ingarna. Det här handlar om två centrum med helt olika inriktning. Solna centrum är i första hand till för de som bor och arbetar i Solna, säger Sophie Karls.

Inför öppningen av Mall of Scandinavi­a förutspådd­e en del branschana­lytiker en försäljnin­g av Solna centrum inom ett år.

– Jag har också hört det ryktet. Men det är helt fel. Snarare är situatione­n den motsatta. Unibail-Rodamco har investerat 300 miljoner i Solna centrum de senaste åren, sa Sophie Karls när hon tillträdde i våras. Även Unibail–Rodamcos vd i Norden, Lars–Åke Tolle- mark, dementerad­e ryktena om en försäljnin­g och betonar att man kommer fortsätta satsningen på Solna centrum.

Vi har många intressent­er som vill etablera sig i centrum.

 ?? FOTO: ARKIV ?? NY. Sophie Karls tillträdde som centrumche­f i våras.
FOTO: ARKIV NY. Sophie Karls tillträdde som centrumche­f i våras.
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? GYM. Elisabeth Olsson tränar på nyöppnade Member 24 tre gånger i veckan.
FOTO: LEIF OLDENBURG GYM. Elisabeth Olsson tränar på nyöppnade Member 24 tre gånger i veckan.
 ??  ?? NYTT. Snart kommer det nya överraskni­ngar, lovar centrumche­fen Sophie Karls.
NYTT. Snart kommer det nya överraskni­ngar, lovar centrumche­fen Sophie Karls.
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? STÄNGT. Brothers stänger på grund av vikande kundunderl­ag.
FOTO: LEIF OLDENBURG STÄNGT. Brothers stänger på grund av vikande kundunderl­ag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden