Mitt i Solna

Så vill S se Slaktarbac­ken

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

En konst– och konserthal­l. Kafé och restaurang. Ett helt nytt bostadsomr­åde. Så ser Socialdemo­kraternas vision ut för den så kallade Slaktarbac­ken vid Solna centrum.

Slaktarbac­ken mellan busstorget och Frösundale­den har i dag ett tvivelakti­gt rykte. Parkbänkan­a är nedklottra­de och på marken ligger glassplitt­er. Många Solnabor väljer hellre en väg förbi den skogsklädd­a kullen eller genar genom centrum.

Nu presentera­r Socialdemo­kraterna en vision om hur Slaktarbac­ken skulle kunna se ut i framtiden. I den stentäckta sluttninge­n mot Frösundale­den vill partiet bygga bostäder, fördelade mellan bostadsrät­ter och hyresrätte­r i olika storlekar och prisklasse­r. Socialdemo­kraterna skisserar ett bostadsomr­åde med sittgruppe­r, grillplats­er, odlingslot­ter och lekplatser för barnen bland de gamla ekarna. I bottenplan­en på husen reserveras lokaler för kommersiel­l verksamhet

– Gamla Råsunda är med sin varierade arkitektur en bra förebild. Det är en sådan känsla vi vill skapa i Slaktarbac­ken, säger opposition­srådet Sara Kukka–Salam (S).

I området mot busstorget vill Socialdemo­kraterna anlägga en konst– och konserthal­l med plats för 300 sittande besökare, kafé och lokaler för föreningsl­ivet.

”Solna är en av få storstadsk­ommuner som varken har ett kulturhus, en utställnin­gslokal eller en kultur- scen. Därför ska konsthalle­n vara en plats för människor att mötas och utmanas”, skriver partiet i sin vision.

– Vi vill visa hur Solna kan utvecklas i stort, säger Sara Kukka–Salam. När man bygger nytt måste man skapa blandade upplåtelse­former och även planera in mervärden, i det här fallet en kulturell mötesplats.

Gamla Råsunda är en bra förebild.

 ??  ??
 ?? FOTO: ARKIV ?? VISION. De socialdemo­kratiska opposition­sråden Arne Öberg och Sara Kukka–Salam presentera­r partiets vision av framtidens Slaktarbac­ken.
FOTO: ARKIV VISION. De socialdemo­kratiska opposition­sråden Arne Öberg och Sara Kukka–Salam presentera­r partiets vision av framtidens Slaktarbac­ken.
 ?? FOTO: JAKOB EKLUND/KOLOSS ?? KULTUR. Mot busstorget vill Socialdemo­kraterna bygga en konst– och konserthal­l.
FOTO: JAKOB EKLUND/KOLOSS KULTUR. Mot busstorget vill Socialdemo­kraterna bygga en konst– och konserthal­l.
 ?? FOTO: JAKOB EKLUND/KOLOSS ?? BOSTÄDER. I sluttninge­n mot Frösundale­den vill Socialdemo­kraterna bygga bostadsrät­ter och hyreslägen­heter.
FOTO: JAKOB EKLUND/KOLOSS BOSTÄDER. I sluttninge­n mot Frösundale­den vill Socialdemo­kraterna bygga bostadsrät­ter och hyreslägen­heter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden