Mitt i Solna

Jerry Williams på hemmaplan

Det var fullsatt i Folkets Hus sedan flera timmar tillbaka och drygt hundra personer fick inte plats. I måndags kväll återvände Jerry Williams till barndomens Solna.

- Leif Oldenburg 070-78 72 073 leif.oldenburg@ direktpres­s.se

Jerry Williams besök i Solna Folkets Hus var det första i Herta Fischers höstserie ”Det goda samtalet”. I juni skrev hon till den gamla Huvudstagr­abben och frågade om han ville ställa upp. Nästan omedelbart ringde telefonen hemma på Råsundaväg­en. – Klart jag kommer ihåg dig, Herta. Jag ställer upp, sa Jerry som egentligen döptes till Sven Erik Fernström. – Jerry tillhör den fina, ideologisk­a arbetarrör­elsen. Och han ställer upp helt gratis också, sa Herta Fischer när hon väntade på kvällens gäst. Till sist kom han – i god tid. Salen i Folkets Hus var proppfull, 150 personer. Fler än så tillåter inte brandmyndi­gheterna. Över hundra besvikna fick vända i dörren.

Jerry Williams greppade mikrofonen:

– Ska jag börja töla direkt eller? undrade han på sitt hemgjorda stockholms­slang.

Och pratade gjorde han – utan skrivet manus. Han tog det från början:

– Jag föddes faktiskt hemma i kökssoffan på Huvudstaga­tan 14.

I sjuårsålde­rn hamnade lilla Erik – som med åren skulle bli ”Jerry” eller ”Jerka” med hela Sverige – i den kommunala musikskola­n i Solna. Valet stod mellan blockflöjt och mandolin.

– Jag torskade på blockflöjt men det var faktiskt kul.

Blockflöjt­en blev början på en musikalisk resa som har sträckt sig över 60 år. Ett och annat fast jobb hann han också med innan genombrott­et. Men det blev knappast några guldklocko­r för lång och trogen tjänst.

– Jag och brorsan fick sparken som rörmokare med bara några timmars mellanrum. Sen minns jag att jag arbetade i Filmstaden i tio dagar. När jag sa upp mig ville jag ha ett betyg. Chefen måste ha garvat läppen av sig.

Ganska snart blev Jerry Williams sångare i gruppen The Violents.

– Alla i bandet var knegare. På den tiden fanns det inga brackor som höll på med rockmusik.

När låten ”Darling Nelly Grey” gick in på dåtidens svenska hitlista Tio i topp behövde han inte bekymra sig om fasta jobb längre.

– Tio i topp förändrade allting. Jag la ner rörsvängen.

Det blev turnéer med The Violents i bland annat Sverige, Tyskland och England och möten med legender som Joséphine Baker, Little Richard, Otis Redding och Pat Boone.

– Pat Bone var inte särskilt trevlig men Joséphine Baker var en höjdarkärr­ing.

1963 var The Violents förband när The Beatles besökte Sverige.

Tiden rann iväg snabbt i Folkets Hus den här kvällen. Efter samtalet och frågor från publiken var kön lång fram till kvällens gäst. Alla ville ha en autograf eller en selfie med tonårens rock hjälte. Själv var Jerry mer än nöjd med kvällen.

– Herta är råtung, sa rockikonen innan han satte sig i sin röda Mazda Miata för att åka hem till familjen i Täby.

 ??  ??
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? KRAM. Kärt återseende. Jerry Williams ställde upp gratis när Herta Fischer ringde.
FOTO: MICHAEL FOLMER KRAM. Kärt återseende. Jerry Williams ställde upp gratis när Herta Fischer ringde.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden