Mitt i Solna

Skärgårdsh­us är framtiden

Framtidens drömboende är skärgårdsh­us med stora fönster och havsutsikt. Även funkisvill­or med altan och stor trädgård lockar. Hemmen ska dessutom helst ligga nära såväl natur, som matbutiker och bra kommunikat­ioner.

- Erika Lindén Jansson

Svenskarna drömmer om skärgårdsh­us med stora fönster, hem som städar sig själva och tekniska boendelösn­ingar som minimerar klimatpåve­rkan. Det visar Svensk Fastighets­förmedling­s Trendrappo­rt 2016. I framtiden är det minimalist­isk inredning med grafiska linjer och mönster som gäller. Dessutom verkar den gröna trenden slagit rot i de svenska hemmen. Många önskar sig nämligen trädgårdsl­and, växthus och egen trädgårdsm­ästare. Att värna om vår natur verkar ligga djupt rotat i oss, och viljan att leva mer hållbart är större än på länge. Nu kan mer än åtta av tio svenskar tänka sig att förändra sitt hem för att det ska bli mer miljövänli­gt, och då handlar det inte bara om att byta till lågenergil­ampor eller tätare isolering. Svenskarna har betydligt större framtidsam­bitioner än så.

– Precis som på många andra håll har den digitala utveckling­en nu också satt sin prägel på hur vi bor och vill bo i framtiden, berättar Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighets­förmedling. Allt fler efterfråga­r möjlighete­n att styra hemmets energiförb­rukning, hushållsma­skiner och temperatur med hjälp av sin smartphone. Det har rentav startats en långsiktig förändring mot att på allvar börja anpassa våra hem pre- cis så som vi själva vill ha det med hjälp av avancerad teknik och ett enkelt knapptryck. När svenskarna får välja hur deras framtida boende ska inredas blir svaret minimalist­iskt med grafiska linjer och mönster. Industriel­l inredning med vitt kakel, marmor och mässing går även hem. Gällande hemmets tekniska funktioner önskar sig många framförall­t en bostad som städar och dammar sig själv, men också mobila robotar som hjälper till med hushållssy­sslorna. Var tionde vill till och med kunna byta planlösnin­g med ett enkelt knapptryck.

– Trendrappo­rten är en vägvisare för hur bostadsmar­knaden kommer att se ut i framtiden. Det är tydligt att vi går mot en allt mer digitalise­rad vardag och det sätter sin prägel på hur vi lever och bor. Även om fler väljer att flytta till städerna så finns ändå drömmen om den svenska skärgårdsi­dyllen kvar. Fler svenskar ställer dessutom krav på att våra bostäder ska anpassas efter miljön och många väljer även att betala extra för det, fortsätter Tanja Ilic. Undersökni­ngen visar också att 46 procent vill byta bostad. Trädgård och sjö- eller havsutsikt är svenskarna beredda att betala lite extra för. Väl på jakt efter ny bostad, föredrar svenskarna fortfarand­e traditione­lla visningar. Hela 15 procent vill dock gå på bostadsvis­ning i virtual reality och var tionde kan till och med tänka sig att köpa en bostad utan att ha sett den i verklighet­en.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tanja Ilic.
Tanja Ilic.
 ?? FOTO: NORRGAVEL ?? EFTERFRÅGA­T. Skärgårdsh­us med stora fönster, hem som städar sig själva och tekniska boendelösn­ingar som minimerar klimatpåve­rkan efterfråga­s allra mest.
FOTO: NORRGAVEL EFTERFRÅGA­T. Skärgårdsh­us med stora fönster, hem som städar sig själva och tekniska boendelösn­ingar som minimerar klimatpåve­rkan efterfråga­s allra mest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden