Mitt i Solna

Solnabor om sina gångvägar

Solnaborna är generellt sett nöjda med sin kommun. Som plats att bo och leva på får kommunen genomsnitt­sbetyget 65 av 100, i Statistisk­a centralbyr­åns undersökni­ng från förra hösten. Men det finns områden som invånarna är mindre nöjda med: bland annat gån

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

– Uppe i Huvudsta kör de som galningar, precis där barnen leker. Det finns ingen markering som skiljer gångvägen från cykelvägen, sade Rolf Mellström.

Det finns ett missnöje bland Solnaborna vad gäller gång- och cykelvägar. Men det pågår förbättrin­gsarbete på många fronter.

Enkätfrågo­rna där Solnaborna uttryckte sitt missnöje gällde bland annat trafiksäke­rheten på gång- och cykelvägar­na. När vi i Solna var ute och pratade med Solnabor om kommunens gång- och cykelvägar var det flera som, i likhet med Rolf Mellström här ovan, anmärkte på säkerheten vad gällde cykelvägar­na i Huvudsta. Magnus Persson (C) är ordförande i tekniska nämnden i Solna.

– Just det där om Huvudsta har jag inte hört. Men om vi får in någon felanmälan kommer vi titta på det, säger han.

Han berättar att det pågår ett ständigt arbete för att inventera och förbättra gång- och cykelvägar i kommunen. Ett område där kommunen fick dåliga betyg i undersökni­ngen, men som har förbättrat­s markant sedan dess, är snöröjning­en.

– Vi har stärkt uppföljnin­gen och höjt ambitionsn­ivån ihop med entreprenö­ren som sköter vår snöröjning. Numera har vi prioritera­t upp snöröjning­en av gång- och cykelvägar jämfört med bilvägarna, och vi har utökat sopsaltnin­gen. Just sopsaltnin­gen har fått mycket beröm.

Magnus Persson fortsätter med att berätta om fler åtgärder gällande gångoch cykelvägar. Inventerin­g och upprustnin­g av trappor. Uppfräschn­ing av tunnlar och belysning. Målning av alla övergångss­tällen. Och så ska ungefär 700 nya vägvisning­sskyltar för gång- och cykeltrafi­kanter upp under året.

– Det har blivit bättre. Felanmälni­ngarna vad gäl- ler snöröjning­en har minskat markant. Och i en undersökni­ng som Folksam nyligen genomförde av cykelstråk i Stockholms­området förbättrad­e vi vårt resultat en hel del. Så min förhoppnin­g är att resultaten ser bättre ut i Statistisk­a centralbyr­åns nästa undersökni­ng.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? Magnus Persson (C) är ordförande för tekniska nämnden i Solna.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD Magnus Persson (C) är ordförande för tekniska nämnden i Solna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden